Basit oyuncaklardan farklı olarak teknolojik özellikler barındıran; video ve ses alan mikrofonu ile kamerası, hoparlörü ve ekranı, bir uygulamaya bağlanmak için bluetooth’u ya da ev Wi-Fi modemine internet bağlantısı olan oyuncaklarda bazı riskler bulunuyor.
Uzmanlara göre bu türden oyuncaklarda işletim sistemi açıkları olabiliyor. Bu açıklar kötü amaçlı kişiler tarafından fark edildiğinde veri güvenliğini tehdit edebildiği gibi, oyuncaktan alınabilecek görüntülerle zorbalığa hatta çocuk kaçırmaya kadar gidebilecek kötü sonuçlar ortaya çıkabiliyor.
Sesler kayıt altına alınıyor
Yeni Medya ve İletişim Bölümünden Prof. Dr. Deniz Yengin konuyla ilgili şunları söyledi:
“İnternet bağlantılı oyuncaklar, özellikle çocukların güvenliği açısından kötüye kullanılabilir. Masum görünen oyuncaklar, verileri kaydederek bilgiyi işleyebiliyor ve bunu bir ürün olarak ilgili şirketlere satabiliyor. 2018 yılında bir firmanın piyasaya sürdüğü oyuncakların, çocukların seslerini kayıt altına aldığı ve depolanan ses kayıtlarının internet adresine gönderildiği iddiası haberleştirilerek kamuoyuna duyurulmuştu.
İki milyondan fazla ses kaydının ve yaklaşık sekiz yüz bin e-posta adresinin şifreleriyle birlikte depolandığı belirtiliyor. Örneğin iki yönlü ses sistemine sahip olan ve telsiz özelliği taşıyan bir oyuncağın amacı çocukların ebeveynlerine dilediği zaman mesaj göndermesini sağlamak. Fakat bazı yazılım eksiklikleri nedeniyle çocuklar bu tür bir oyuncakla bilinçsizce başka kişilerle de iletişim kurabiliyor. Yani bu durum ebeveynlerin istemediği kişilerin rahatça ağa bağlanmasına zemin hazırlayarak, çocukları kolayca tehlikeye atabilir.”
Teknolojik oyuncaklarda dikakt edilecekler:
Yengin çocukları bu tür oyuncaklardan korumanın yollarını şöyle anlatıyor:
* İlk olarak çocukların teknolojik oyuncaklarla geçirdikleri süre ebeveyn kontrolünde olmalı.
* Oyuncaklar alınmadan önce geniş çaplı bir araştırma yapılmalı. Ebeveynler kullanıcı yorumlarını okuyarak oyuncakların olumlu ve olumsuz yönlerini öğrenebilirler.
* Modemlerin kontrolleri iyi yapılmalı ve kullanılmadığı durumlarda kapatılmalı.
* Çocuklar bu tür dijital bağlantılı ürünleri ebeveyn gözetiminde kullanmalı.
* Oyuncak bir güncelleme alabilen yapıdaysa düzenli olarak kontrol edilmeli ve mümkünse son sürüm kullanılmalı.
* Ebeveynler oyuncak ile bağlantı kurarken kimlik doğrulama işlemi kullanılan yöntemleri seçmeli.
* Tehditlerden korunmanın bir diğer yolu da hesap oluştururken güçlü şifreler kullanmaktır.
* Ebeveynler paylaşılan veri miktarını iyi ayarlayarak bilgilerin çalınmasına karşı daha az tehditle karşı karşıya kalmış olurlar.
* Dijital oyuncaklar hem eğitici hem de eğlendirici özelliğe sahip. Fakat, ebeveynler bilgilerinin ve çocuğunun güvenliğine öncelik tanımalı.
* Zararlı olabilecek unsurlarda yasaklar koymak yerine, çocuklara bu durumu nedenleriyle birlikte açıklayarak bir oto denetim sağlamak çok daha doğru bir yol.
Hürriyet