Batı Balkan ülkesi Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar, kültürel ve tarihi zenginlikleri, doğası ve güzellikleriyle ziyaretçilerini sonbaharda da etkilemeye devam ediyor.
Ziyaretçilere görsel şölen sunan doğasının yanı sıra kültürel zenginlikleriyle de dikkati çeken Mostar, hem yaz hem de sonbaharda ülkeye gelen turistlerin en çok uğradığı şehirler arasında yer alıyor.
Bosna Hersek denince ilk akla gelen şehirlerden Mostar, 1992-95'teki Bosna Savaşı zamanında yaşanan hüzünlü anılarıyla görenleri kendisine hayran bırakıyor.
Mostar Köprüsü 1566'da inşa edildi
Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566'da inşa edilen tarihi Mostar Köprüsü'ne ev sahipliği yapan Mostar, zümrüt yeşili rengiyle bilinen Neretva Nehri ile de ziyaretçilerini etkiliyor.
Savaşta 8 Kasım 1993'te yoğun top atışlarına dayanamayan Mostar Köprüsü, bir gün sonra saat 10.16'da yıkıldı. Asırlar boyunca farklı kültür ve medeniyetleri birbirine bağlayan bu köprünün yıkılması, Bosna'daki savaşta dünya kamuoyunun en fazla tepkisini çeken olaylardan biri oldu.
Türkiye'nin de aralarından bulunduğu bazı ülke ve uluslararası kuruluşların desteğiyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü, 2004'te açıldı.
Eğik Köprü 464 yıldır ayakta
Mostar Köprüsü inşa edilmeden önce Mimar Hayrettin tarafından deneme amaçlı 1558'de yaptırıldığı söylenen "Eğik Köprü" Radobolja Nehri'nin üstüne bulunuyor.
Kujundziluk çarşısı
Eski Mostar içerisinde yer alan ve küçük dükkanlardan oluşan çarşı, eskiden 500'e yakın zanaat atölyesine ev sahiplik yapmış olmasıyla biliniyor.
Şehre gelen turistlerin hediyelik eşya aldığı ve bakırcılık zanaatını devam ettiren esnaflarıyla canlılığını koruyan Kujundziluk aynı zamanda koruma altında.
Koski Mehmed Paşa Camisi
Mostar Köprüsü'nden yaklaşık 150 metre uzaklıkta bulunan Koski Mehmed Paşa Camisi, 1618'de yaptırıldı.
Ülkedeki savaşta 1993'te caminin yıkılan minaresi kısa süre sonra tekrar yenilendi. Kare şeklinde olan yapı, konumu ve iç süslemeleri itibariyle şehrin en güzel camilerinden biri olarak adlandırılıyor.
Nasuh Ağa Camisi 458 yıldır ibadete açık
1564'te yaptırıldığı düşünülen Nasuh Ağa Camisi, hem mimari yapısı hem de yanı başındaki şehitlik nedeniyle yerli halk ve turistler tarafından, şehirde en çok ziyaret edilen camiler arasında yer alıyor.
Yaklaşık 458 yıldır ibadete açık olan cami, şehirde okul, dükkan, değirmen gibi birçok eser bırakan Nasuh Ağa tarafından yaptırıldı.
Saat Kulesi zamana tanıklık ediyor
Nasuh Ağa Camisi'nin yan tarafında bulunan 1600'lü yılların başında yaptırıldığı düşünülen saat kulesi, Osmanlı'da bir kadın tarafından yaptırılan tek saat kulesi olarak biliniyor.
AA