Yağışsız geçen sonbahar İstanbul’daki barajların yanı sıra Anadolu’daki su havzalarını da etkiledi. Son 1.5 ayda yağışlar yüzde 38 düştü.
Ege’nin tamamı, Marmara’nın batısı, Hatay, Kilis, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman ve Şanlıurfa ile çevresinde yağışlar yüzde 80 azaldı.
Yağışsız geçen sonbahar ayları, yeraltı sularının bilinçsizce kullanımı gibi nedenler Türkiye’de içme suyu olarak da kullanılan barajların kuruma noktasına getirdi. İstanbul barajlarının yanı sıra Anadolu’daki su havzalarında da sular çekildi.
Meteroloji verilerine göre, Marmara ve Ege bölgelerinde son 5 yılın en kurak ekim ayı yaşandı. Ekim ayında yağışlar Ege Bölgesi’nin tamamına yakınında, Marmara Bölgesi’nin batısı, Hatay, Kilis, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman ve Şanlıurfa çevrelerinde yüzde 80’inin üzerinde azaldı.
Dursun Yıldız, “Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1400 metreküp. Son 20 yılda tüketilen toplam su miktarı yüzde 40 artmış durumda. Tarım sektörü içinde kullanılan suyun yüzde 38’inin tahıl üretimine harcanırken, yüzde 13’ü meyvelere, yüzde 5’i yağ bitkileri için tüketiliyor. Acilen yeni planlamaları hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi.
Prof. Dr. Doğanay Tolunay, en büyük sorunlardan birinin de akarsu yataklarında yaşanan ciddi kirlilik olduğunu ifade ederken, şunları dedi:
“Ergene, Büyük Menderes, Sakarya, Kızılırmak gibi su kaynakları belli oranlarda kirlenmiş durumda. Çiftçiler son yıllarda yeraltı suyuna sarıldılar ancak yeraltı su kaynakları da günden güne tükeniyor. 20 metre derinden su çekerken, 200 metreden su çekilen yerler var. Türkiye, su ve kuraklık konusunda acil seferberlik ilan ederek önlemleri hayata geçirmeli. Yeraltı su kaynaklarının hoyrat kullanımının önüne geçilmezse ülke olarak sıkıntı yaşarız. Baraj havzalarını mutlaka korunması gerekir.”
Milliyet