Türkiye’nin en büyük doğal gaz deposu niteliğindeki Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi 3,2 milyar metreküpten 4,6 milyar metreküpe çıkarıldı.
Topraklarından 7 doğal gaz boru hattının geçtiği, 2’si deniz olmak üzere 4 LNG tesisinin yer aldığı Türkiye’de, doğal gaz depolarının da kapasiteleri artırılıyor. Ülke için stratejik öneme sahip olan doğal gaz depoları, aynı zamanda enerji arz güvenliğine de büyük katkı sağlıyor.
Türkiye’nin ilk yeraltı doğal gaz depolama tesisi olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi, 2007’de hizmete alındı. Yaklaşık 10 yıllık hizmetin ardından tesisin 3,2 milyar metreküp olan depolama ve 28 milyon metreküp olan günlük geri üretim kapasitesinin artırılması için faaliyete geçildi. Genişleme çalışmaları kapsamında 18 kuyuda sondaj işlemi yapıldı. Deniz üstünde 2 platform kuruldu. Yapılan çalışmalarla tesisin kapasitesi 4,6 milyar metreküpe, günlük geri üretimi ise 75 milyon metreküpe çıkarıldı.
Tesis bu haliyle Türkiye’nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 8’ini karşılayabilecek konumda. Öte yandan günlük geri üretim kapasitesiyle de en sert kış günlerinde günlük ihtiyacın dörtte biri bu tesisten sağlanabilecek.
Öte yandan, tesisin içinde bulunan 4,2 megavat kurulu güce sahip rüzgâr türbininin ürettiği elektrik, tesisin ihtiyacının tamamını karşılıyor.
Tuz Gölü de genişliyor
Tuz Gölü Yealtı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde de genişleme çalışmaları devam ediyor. Halihazırda 1,2 milyar metreküp olan Tuz Gölü’ndeki deponun kapasitesi de 5,4 milyar metreküpe çıkacak. Çalışmaların 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Bu tesisin de hizmete girmesiyle Türkiye’nin doğal gaz depolama kapasitesi 10 milyar metreküpe ulaşacak.
AA