Kuraklıkla mücadele kapsamında hazırlanan plana göre kuraklığa dayanıklı ürün çeşitliliği artırılacak.
2023-2027 dönemini kapsayan “Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı”nı hazırlandı. Plana göre, kuraklığa dayanıklı az su ile gelişebilecek arpa, buğday, nohut, soya, elma, kayısı, fındık, zeytin, antep fıstığı, badem, patlıcan, domates ve biber yetiştirilecek.
Su kaynaklarının azalmasıyla belirginleşen kuraklık, tarımsal üretimin temel sorunlarından biri haline geldi. Su zengini olmayan Türkiye, tarımsal kuraklıkla ilgili yol haritasını belirledi. Eylem planında birçok tahıl ürünü ile meyve ve sebzenin az su tüketerek daha çok ürün verdiği bir sistem hayata geçirilecek.
Projeyle kuraklığa dayanıklı, üreticilerin ve pazarın isteklerine uygun yeni nohut çeşitleri geliştirilecek.
Alternatif ürünler
Çalışmalar kapsamında çok su tüketen mısıra alternatif olarak yulaf çeşitleri yetiştirilecek. Devam eden projeler kapsamında kuraklığa dayanıklı şeker pancarı ve soya çeşitleri de geliştirilecek.
Yarıya yakını kuraklığa dayanıklı
2022 yılında hasadı yapılan 826 bin dekar toplam buğday ve arpa tohumluk üretim alanının yüzde 42’si kuraklığa dayanıklı buğday ve arpa çeşitlerinden oluştu. Ayrıca satışı yapılan toplam buğday ve arpa tohumunun yüzde 31’i de bu çeşitlere ait tohumlardan meydana geldi.
Milliyet