Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'in yaşlanan nüfusu sebebiyle yerini Hindistan'a bırakması beklenirken başka ülkelerde de doğum oranının azalması sorun haline geliyor.
Çin’in nüfusunun 62 yıldır ilk kez azaldığını açıklamasından kısa süre sonra Japonya Başbakanı Fumio Kişida da ülkesindeki düşük doğum oranlarının ve nüfusun yaşlanmasının “acil bir risk” teşkil ettiği konusunda uyarılarda bulundu.
Kişida, Japonya toplumunun işlevini sürdürememenin eşiğinde olduğunu söyledi.
Japonya’da doğum oranının rekor seviyede azalmasının ardından yetkililer, halkı daha fazla çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için çocuklarla ilgili programlara yapılan harcamaları iki katına çıkaracaklarını duyurdu.
Ancak bu sorunlar karşısında Japonya ve Çin yalnız değil.
Bulgaristan
Bulgaristan, yüzde 22 ile Avrupa Birliği'nde 65 yaş üstü nüfusun en yüksek oranlarından birine sahip.
Bu nedenle de ülke, tabloyu tersine çevirmek adına dünyanın en uzun ücretli doğum izni uygulamasına sahip. Öyle ki tüm yıla uzananan doğum izinleri söz konusu.
Bulgaristan, annelik izniyle birlikte doğum oranını yükseltmeye çalışırken Güney Kore ise başka bir yönteme başvuruyor: Nakit para.
Bu yıl başlayan uygulama ile birlikte ülkede yeni doğan çocuk için her aile aylık nakdi yardım almaya hak kazanıyor.
Estonya, 85 hafta ile annelere en uzun ücretli izin süresi sunarken, Amerika Birleşik Devletleri'nin ise ücretli izin politikası yok.
Çin
Çin hükümeti kamuoyunda tartışma sebebi tek çocuk politikasını 2016'da rafa kaldırdı. Ülke, bunun ardından vergi indirimleri ve daha etkili anne sağlığı hizmetleri sunuyor, evli çiftlerin iki çocuk sahibi olmasına da izin veriyor.
Singapur
Singapur, dünyada hızla yaşlanan toplumlardan bir diğeri.
Hükümet, yaşlanan nüfusun iş gücünde yaşanan zorluklarla başa çıkmak üzere ömür boyu eğitim girişimlerine yatırım yaptı.
BBC