Çağımızın vazgeçilmezi sosyal medya bilinçli kullanıldığında hayatı kolaylaştırıyor. Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız depremler acil durum bildirimi açısından bu etkiyi gösterdi.
Ancak diğer taraftan teyit edilmeden paylaşılan bilgiler istenmeyen durumlara da yol açabiliyor.
Sosyal medyanın doğru ve yararlı kullanımı hem medya hem de vatandaşlar için önem taşıyor.
Bu süreçte de tecrübe edildiği üzere kimi zaman kasıtlı kimi zaman da bilinçsiz paylaşılan içerikler, bilgi ve haber kirliliğine yol açıyor.
Bu sebeple yapılacak paylaşımların öncelikle doğruluğunun teyit edilmesi gerekiyor.
İletişimciler, paylaşımlarda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle hatırlatıyor:
* Basit bir paylaşım kısa sürede etkileşim alarak elden ele dolaşabiliyor. Bilgi önce doğrulanmalı. Bu paylaşım fayda sağlayacak mı diye düşünmeli.
* Önceden meydana gelen başka bir depreme ilişkin görüntüler yeniymişçesine sosyal medyada paylaşılmamalı.
* Sosyal medya paylaşımlarında nefret söylemi içeren kışkırtıcı ifadeler kullanmamaya özen gösterilmeli.
* Depremde yardımları kolaylaştırmak için kullanılan hashtag’ler, takipçi kazanmak amacıyla ilgisiz tweetlerde kullanılmamalı. Bu ilgisiz paylaşımlar yardımları sekteye uğratmakta.
* Sosyal medyada yardım ekiplerinin yönlendirilmesi amacıyla paylaşılan içeriklerin doğru ve güncel olmasına özen gösterilmeli. Hatalı paylaşımlar ekiplerin zaman kaybetmesine neden olmakta.
* Sosyal medyada, gerçek yardım kuruluşlarını taklit ederek oltalama yöntemiyle yardım çağrıları yapanlara karşı dikkatli olunmalı, bu hesaplar tespit edilir edilmez engellenmeleri için sosyal medya platformlarıyla iletişim kurulmalı.
* Yaralı olarak çıkarılanların, kurtulanların fotoğrafları, görüntüleri özellikle de çeşitli müziklerle dramatize edecek şekilde kesinlikle paylaşılmamalı.
* Travmatik görüntülerin insanlarda merhamet yorgunluğuna yol açtığını unutmamak gerekir. Merhamet yorgunluğu kısaca benzer görüntüleri sürekli gören bireylerin başkaları için empati kurma ve şefkat duyma yeteneklerinin zamanla azalmasını anlatmakta.
* Güvenilir kaynaklar dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemeli.