İlk ve ortaöğretim kurumlarında 20 Ocak’ta başlayan yarıyıl tatili 6 Şubat’ta bitecekti. Ancak 10 ili etkileyen depremlerin ardından okulların açılma tarihi 15 gün ertelenmişti. 71 ilde ders başı yapıldı.
Ülke genelinde ilk ve ortaöğretimde yaklaşık 19 milyon öğrenci var ve bu öğrencilerin 4 milyona yakını deprem bölgesinde yaşıyor.
Deprem yaşanan iller için verilen eğitim takvimi ise şöyle:
Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da merkez ve tüm ilçelerde 1 Mart
Gaziantep ve Osmaniye'de 13 Mart
Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da eğitim öğretime verilen aranın 27 Mart'a kadar uzatıldığı bildirildi.
99 bin öğrenci başka illere nakil aldırdı
MEB, deprem bölgesindeki öğrencilere diğer illerdeki okullara, adres bilgilerine bakılmaksızın nakil hakkı tanıdı. 99 bin 853 öğrenci, diğer illere nakillerini aldırdı. Yine özel okullarda da burslu öğrenci oranı yüzde 3’ten yüzde 10’a çıkarılarak depremzede öğrencilere kontenjan açıldı.
Yeni okullarında ders başı yapacak öğrencilerin kimi yakınlarını kaybetti, kiminin evi yıkıldı, kimi ise hâlâ deprem şokunu üzerinden atabilmiş değil. O nedenle gittikleri okullarda arkadaşları ve öğretmenlerine büyük görevler düşüyor.
Yapılan öneriler şöyle:
* Sınıftaki diğer çocukları depremzede çocuklara meraklı sorular ve bakışlar yöneltmemesi konusunda uyarın.
* Öğrencilerin yeni gelen çocuklara karşı anlayışlı ve paylaşımcı olmalarını sağlayın.
* Başkalarının durumuyla kıyaslamayın. Diğerlerine göre senin durumun daha iyi demeyin.
* “Her şey çok güzel olacak” gibi büyük cümleler kurmayın. “Bu süreci birlikte atlatacağız ve bu süreçte yanında olacağım” gibi ifadeler olabilir.
* Ergenlerde saldırganlık, öfke gibi dışa vuran durumlar olabilir. Bunu kişiselleştirmeyin, olağan karşılamaya gayret edin. Durum sürekli hale gelirse rehber öğretmenlere yönlendirin.
* Uykusuzluk, iştahsızlık, dikkat-konsantrasyon problemleri olan, sürekli suçluluk duygusu yaşayan çocukları izleyin ve durum devam ediyorsa rehber öğretmene yönlendirin.