Üniversitelerde bahar dönemi uzaktan eğitimle başladı. Peki uygulamalı dersler nasıl olacak?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) deprem nedeniyle yeni dönemde alınan kararlarla ilgili en çok merak edilen şu soruları ve cevapları yayınladı:
Uzaktan öğretim tüm bahar yarıyılında mı uygulanacak?
Uzaktan öğretim kararı 2023 yılı nisan ayı başında yeniden gözden geçirilecek. Şartlar elverişli hale gelirse YÖK kararlarıyla harmanlanmış (hibrit) öğretim usulleri de değerlendirmeye alınabilecek.
Derslerin teorik ve uygulamalı kısımları yüz yüze yapılabilir mi?
Yükseköğretim sisteminde bazı dersler teori ve uygulama (laboratuvar, atölye, saha vb.) diye kendi içinde iki kısımdan ibaret; teori ve uygulamanın toplamı dersin toplam kredisini oluşturur. Bu şekildeki derslerin teorik kısmı uzaktan öğretimle yapılacak. Derslere ait uygulama kısmı ise bu yılın nisan ayından sonraya bırakılacak. Uzaktan öğretimin nisan ayından sonra da devam etmesi halinde uygulamalar, yükseköğretim kurumunun yetkili kurullarının alacağı kararla yaz döneminde yapılabileceği gibi bir sonraki eğitim ve öğretim dönemine de ertelenebilecek veya uygulamalı proje çalışmalarıyla tamamlanabilecek.
Mezun durumuna gelmiş ve stajı eksik kalmış öğrenciler stajlarını nasıl tamamlayacaklar?
Ön lisans ve lisans programı öğrencileri, kayıtlı oldukları programın müfredatında yer alan zorunlu stajlarını ilgili işyerlerinde yüz yüze yerine getirecekler.
Uygulamalı dersler yüz yüze
YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre, uygulamalı eğitimlerin tıp, diş hekimliği, veterinerlik, teknoloji ve mühendislik fakültelerinin bazı sınıf düzeyindeki öğrencilerini kapsıyor.
Bunun yanı sıra Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre hemşirelik, ebelik, denizcilik ve uygulamalı meslek yüksekokullarının öğrencilerini de içeriyor. Öğretmenlik uygulaması dersini alan öğrencileri de bu kapsamın içinde yer alıyor. Öğrenciler yüz yüze eğitim ve uygulamalı derslerle ilgili detaylı bilgiyi kayıtlı olduğu üniversiteden edinebilecek.