Türkiye son 22 yılın en düşük ocak yağışını aldı.
Yağışlar, ocak ayı normaline göre yüzde 52, geçen yıl ocak ayı yağışlarına göre yüzde 62 azaldı.
Ocakta en fazla yağış metrekareye 145 kilogramla Antalya, en az yağış 4,7 kilogramla Kars'a düştü. Bölge geneli yağışlar ise normal seviyelerin altında görüldü. En fazla azalma, yüzde 74 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kaydedildi.
Yağışlar, Çanakkale-Antalya hattının batısında normallerin biraz üzerinde görülürken, doğusunda ise azaldı. Azalma oranı Kars, Ardahan, Erzurum çevreleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeyi ve güneyi, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu ile Şırnak, Mardin ve Şanlıurfa çevrelerinde yüzde 80'in üzerine çıktı.
Yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 11,7 gün olarak hesaplanırken, geçen ay Türkiye genelinde ortalama 7,3 gün olarak gerçekleşti.
Meteoroloji tarafından paylaşılan 3 aylık kuraklık haritası da durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.
Haritada kıyı ve iç Ege dışındaki tüm bölgelerde çok şiddetli kuraklık yaşandığı görülüyor.
Kuraklık yaşanmaması için önlem alınmalı
Türkiye depremin yaralarını sarmaya çalışırken uzmanlar, başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde çok ciddi kuraklık bulunduğunu açıkladı.
İSKİ’nin yayımladığı son verilerde de İstanbul’daki barajların doluluk oranı 23 Şubat itibarıyla yüzde 35’de kalırken, bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 80 olarak ölçülmüştü.
Öneriler şöyle:
“Gerekirse belediyeler bir süre oto ve halı yıkamacılara destek vermeli ama su tedbirleri gündeme alınmalı. Bu yaz İstanbul’da havuz kullanımı da ertelenmeli. Şu andan itibaren bir damla su bile israf edilmemesi gerektiği gibi kriz masası kurulmalı."
"Bugünden itibaren halı, araba yıkama, bahçe sulama, peyzaj amaçlı süs ve sitelerdeki havuzların devre dışı bırakılması gerektiği gibi, kayıp, kaçakların önlenmesi için seferberlik başlatılmalı."