Alman basınında geçtiğimiz aydan bugüne öne çıkan haberler...
Almanya’da öğretmen açığı, vasıflı iş gücü ihtiyacı, ekonomik göstergeler, enerji yatırımları, güncel nüfus verileri ve Türkiye’ye deprem yardımları…
Almanya gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.
Almanya´da öğretmen açığı artıyor
Almanya eğitim sisteminde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı giderek artıyor. Bu yıllardır süregelen problem, Daimî Bilimsel Komisyon´un açıklamasına göre önümüzdeki 20 yılda daha da zorlaşacak. Durumu hafifletmek için Almanya Eğitim Bakanları Konferansı´ndan (KMK) çıkan kararlar doğrultusunda bundan böyle öğretmenlerin yarı zamanlı çalışmalarını kısıtlama yöntemleri ve okullarda daha kalabalık sınıflar oluşturma potansiyeli araştırılacak. Emekliye ayrılan öğretmen sayılarının yeni öğretmen adayı sayısıyla kıyaslandığı rapora göre 2021 ile 2035 yılları arasında öğretmen arzı ile talebi arasındaki açık her yıl ortalama 1.600 civarında olacak. Bu hesaba göre önümüzdeki 20 yılda 20.000'in üzerinde öğretmen açığı olması bekleniyor. Yapılan anketlere göre ise hali hazırda Almanya genelinde 12.000'den fazla eğitmen pozisyonu doldurulamıyor. Tahminlere göre ise federal ülke çapında önümüzdeki on yıl içinde 158.000 öğretmenin emekliliğe ayrılması ile boşalacak öğretmen pozisyonlarını dolduracak öğretmen adaylarının bulunması gerekiyor.
Ayrıca Almanya`da on milyondan fazla öğrenci de bulunuyor. Son zamanlarda yaşanan göç ile birlikte eğitim sistemine 200.000 yeni öğrenci dahil olduğu ve bu durumun okullardaki öğretmen açığını daha da gün yüzüne çıkardığı belirtiliyor.
Yeterli öğretmen sayısına ulaşılamayan okullarda ise sınıfların büyütülmesi tavsiye ediliyor. Raporun içerdiği diğer çözüm noktaları ise yabancı öğretmenlerin diplomalarının sayılmasında yapılabilecek kolaylıklar ve personel açığı olan okullarda geçici olarak çalışma teşvikleri yer alıyor. Komisyona göre ayrıca okullarda hibrit eğitim sisteminin uygulanması da tavsiye ediliyor. Buna göre bir öğretmen bir sınıfta ders verirken başka bir okuldan bir sınıfın bu derse çevrimiçi bağlanabilmesi amaçlanıyor.
Eyaletler yurtdışından öğretmen alımı için de çeşitli programlar üzerinde çalışıyor.
Almanya´da vasıflı iş gücü ihtiyacı
2026 yılına kadar, federal hükümet yaklaşık 240.000 kişilik vasıflı işgücü açığı bekliyor. İşgücü Piyasası ve Mesleki Araştırma Enstitüsü'nün (IAB) hesaplamalarına göre, 2035 yılına kadar ise yedi milyondan fazla işgücü eksikliği yaşanması bekleniyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin (DIHK) yaptığı bir ankete göre, ankete katılan şirketlerin yarısından fazlası, işçi açığı olduğu için kısmen pozisyonları dolduramadığını belirtiyor. Hali hazırda yaklaşık iki milyon iş pozisyonun doldurulamamış olmasıyla ekonomide 100 milyar avroya yakın bir katma değer kaybedildiği düşünülüyor. Sorunun en büyük nedenlerinden birisi 1950 yıllarının ortasından itibaren doğum oranlarının düşmesi ve o yıllarda doğan yoğun nüfusun emekliye ayrılması. Federal hükümete göre boşalan iş pozisyonlarının yerine yeteri kadar işgücü bulunamaması istihdamı zorlaştırırken daha fazla bakıma ihtiyaç duyan yaşlanmış toplumun değişen tüketim alışkanlıkları, örneğin sağlık ve yaşlı bakım alanlarında daha fazla uzman ihtiyacı oluşturmakta.
Nitelikli işgücü stratejisiyle federal hükümet, şirketlerin, işletmelerin ve kamu idarelerinin koşullarını iyileştirmek istiyor. Önlem paketinin merkezinde daha fazla eğitim ve ileri eğitim fırsatları, daha iyi bir iş-yaşam dengesi, emekliliğe esnek geçişler ve ülkeye daha kolay göç yer alıyor. Kabinenin kasım ayı sonunda onayladığı göçmen yasasının içerdiği iş aramak için en az iki yıllık yabancı mesleki yeterliliğe sahip AB üyesi olmayan bir ülkeden gelenlerin puan sistemine dayalı bir fırsat kartı uygulaması ile ülkeye yapılan göçün kolaylaştırılması hedefleniyor.
Ayrıca Çalışma Bakanı Hubertus Heil her yıl yaklaşık 45 bin öğrencinin diploma almadan okulu bıraktığını ve bunu azaltmak ve istihdamı karşılamada tüm yerel potansiyelin kullanılması için çaba göstereceklerini de belirtti.
Alman ekonomisi önümüzdeki yıllarda da büyümeyecek
Ekonomistlere göre, Alman ekonomisi yıllarca sürecek zayıf bir büyüme süreciyle karşı karşıya. Enstitüler, orta vadede yıllık büyüme oranlarının yüzde 1'in altında olacağını ve dolayısıyla Alman ekonomisinin son 30 yılın ortalamasından çok daha yavaş büyüyeceğini öngörüyor.
Almanya'nın fosil ve pahalı enerji ithalatına çok fazla bağımlı olduğu ve sürdürülebilir ve yenilikçi teknolojilere dönüşümü geciktirdiği, bu yüzden ekolojik dönüşümdeki başarısızlığının büyümedeki zayıflığın ana nedenlerinden olduğu belirtiliyor.
Alman ekonomisinin dünya ekonomisinin büyüme hızına uyum sağlaması için gerçekleştirmesi gereken yatırımların önündeki en büyük engeller arasında yavaş işleyen bürokrasi ve vasıflı isçi yetersizliği yer alıyor. Ayrıca, devletin yatırım açığı, Alman devletinin uzun süredir önceden yapılmış yatırımları kullanması ve üzerine yeni yatırımlar yapmamasından dolayı ekonomiyi olumsuz etkilediği düşünülüyor.
Almanya yılda 400 bin yeni konut inşa etmeyi planlıyor
Federal İnşaat Bakanı Klara Geywitz, federal hükümet tarafından önceden belirlenen yılda 400.000 yeni daire inşa etme hedefine ancak 2024'ten itibaren ulaşılabileceğini söyledi. 2022 ve 2023'te 400 bin daire sayısına ulaşılamayacağını söyleyen Geywitz 2024 ve 2025'te prefabrikasyon ve dijitalleşme yoluyla bu sayıya ulaşılabileceğini vurguladı.
Geywitz ayrıca, geçen yıl yaklaşık bir milyon Ukraynalının göçü nedeniyle talebin gelecekte hükümetin belirlediği yılda 400 bin konut sayısından daha yüksek olabileceğine dikkat çekti. Ancak, bu hedefe öngörülebilir bir tarihte ulaşılabilmesinin zor olduğu yönünde kanılar da mevcut.
Federal Almanya´da ulaşım ücreti 49 avroya sabitleniyor
Kuzey Ren-Vestfalya Ulaştırma Bakanı Oliver Krischer yerel ulaşım için ülke çapında geçerli olacak 49 avroluk Almanya biletinin 1 Mayıs’ta hayata geçmesi üzerine federal ve eyalet hükümetlerinin anlaştığını söyledi. Söz konusu bilet 49 avro karşılığında aylık iptal edilebilir bir abonelik olarak başlayacak olup yerel ve bölgesel ulaşımda ülke çapında otobüs ve trenlerde geçerli olması planlanıyor. Biletlerin 3 Nisan'dan itibaren satışa sunulması hedefleniyor.
Almanya´da gaz tasarrufu çağrısı
Almanya’da son haftalarda hakim olan soğuk kış hava şartları Federal Ağ Ajansı’na göre gaz tüketimi tasarrufunu zorlamasına rağmen 2018-2021 yılları arasındaki ortalama tüketimin yüzde 9,4 daha aşağısında gerçekleşti. Bundan birkaç hafta öncesinde gaz tüketimi aynı döneme göre yüzde 34 daha az gerçekleşmişti. Ajans Başkanı Klaus Müller, iyi stoklanmış gaz depolama tesislerine ve yeni LNG terminallerine rağmen, 2023/202424 kışı için yıllık en az ortalama yüzde 20 gaz tasarrufuna ihtiyacımız var. “dedi.
İkinci LNG Terminali Lubmin´de açıldı
Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için Almanya'nın ikinci ithalat terminali faaliyete geçti. Özel sektör işletmesinde olan terminalin, özellikle Doğu Almanya'ya yıllık 5,2 milyar metreküp doğal gaz sağlaması amaçlanıyor.
Almanya, gemilerle taşınan likit gaz sayesinde gaz arz tedarikinde çeşitliliği artırmayı hedefliyor. Bu amaçla yıl sonunda Aşağı Saksonya eyaletinin Wilhelhmshaven kentinde açılan LNG terminalinden iki ay sonra Lubmin`de de LNG terminali kuruldu ve terminalin işletme ruhsatı 9 yıl olarak belirlendi. Ayrıca Schleswig-Holstein eyaletinin Brunsbüttel kentinde de bir LNG terminalinin yakın zamanda faaliyete geçmesi bekleniyor.
Almanya´da rekor nüfus artışı
Federal İstatistik Ofisi´nin ilk tahminine göre, Almanya 2022 yılı sonunda ilk defa 84,3 milyonluk bir nüfusa ulaştı. Bu, tüm zamanların en yüksek nüfusu olarak kayıtlara geçti. Kurum, 2021 yılı sonuna kıyasla nüfusun 1,1 milyon arttığını, bu artışın en büyük nedeninin yoğun mülteci dalgasının oluşturduğu net göç rakamları olduğunu aktardı. Mevcut tahminlere göre, Almanya´ya 2021 yılında 1,42 ila 1,45 milyon göçmen geldi. Bu rakam 2022'deki net göçün bir önceki yıla göre (329.163) dört katı fazlasını oluştururken bunun 1950'den bu yana en yüksek rakam olduğu açıklandı. Ayrıca 2021´de doğum sayısı düşerken ölüm sayısı ise arttı. Uzmanlar, bunun nüfus artışına yavaşlatıcı bir etkisi olduğunu vurguladı.
Federal İstatistik Ofisi'ne göre, Almanya'nın birleşmesinden bu yana geçen otuz yıl içinde Almanya'nın nüfusu büyük ölçüde artarken bu artışın tek sebebinin Almanya’nın net göçmen sayısının yüksek olması olduğunu belirtti.
Almanya´dan Türkiye´ye deprem yardımı
Alman arama kurtarma kuvvetlerinin ve teknik uzmanların Türkiye'deki deprem bölgesine ulaştıkları ve daha fazlasının da yola çıktığı bildirildi. Alman acil durum yardımının bir parçası olarak Federal Teknik Yardım Ajansı THW, Hızlı İntikal Birimi Yurtdışı Kurtarma (SSEBA) acil servislerini gönderdi. 16 tonluk malzeme ile birlikte 50 kişilik ekip, enkaz altındaki insanların hızlı ve etkili bir şekilde bulunması ve kurtarılması için destek verdi. Ekipler Türkiye'nin sivil savunma koordinasyon ekipleriyle temas halinde çalışmalarını sürdürecekler. Buna göre ekiplerin hem arama kurtarma hem de depremzedeler için çadır kentler kurmakta yardım etmeleri amaçlandı.
Malzemeler arasında çadırlar, uyku tulumları, kamp yatakları, battaniyeler, ısıtıcılar ve jeneratörler gibi gerekli alet ve edevatların bulunduğu açıklandı.
Ayrıca Türkiye'deki yıkıcı depreme yanıt olarak, birçok telefon operatörleri ülkeye yapılan telefon görüşmelerinin ücretinden feragat edeceklerini açıkladılar. 6 Şubat ile 15 Şubat arasında operatörlerin mobil ve sabit hat şebekesi üzerinden telefon ve SMS gönderimleri ücretsiz oldu.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.