"Göz tansiyonu" olarak bilinen, glokom rahatsızlığının, göz sinirinde geri dönüşü olmayan hasara yol açabildiği, bu nedenle erken tanı ve tedavisinin önemli olduğu bildirildi.
Prof. Dr. Kıvanç Güngör, rahatsızlığı, "göz sinirinin hasar görmesi sonucu meydana gelen, başlangıçta görme alanını daraltan, ilerleyen dönemlerde ise körlüğe yol açan ve sinsice ilerleyen bir hastalık" olarak tanımladı.
Güngör, glokom belirtilerinin, tipine ve ortaya çıkış yaşına göre farklılık gösterdiğine işaret ederek, "Hastalık oldukça sinsi seyirlidir. Belirtileri hastalar tarafından kolay anlaşılamamaktadır.
Örneğin en sık görülen açık açılı glokom olgularında şikayetler belli belirsizdir. Baş ağrısı, bulanık görme, yakın görmede sorunlar olabilir. Fakat hastalığın son dönemlerine kadar görme normal kalabilmektedir. Bu klinik durum erken tanıda güçlük oluşturmaktadır. Glokom yaş ve kronik hastalıklarla artan oranda bir ilişki göstermektedir." diye konuştu.
Belli aralıklarla göz siniri üzerinde cihazlarla yapılan değerlendirmelerde hasar saptanırsa damlalarla göz tansiyonunu düşürmek ve görme alanındaki kaybı durdurmak gerektiğini belirten Güngör, "Eğer ilaç tedavisinden olumlu sonuç alamazsak lazer uygulamaları ve ameliyatlara gereksinim olmaktadır. Lazer ve cerrahi işlemler hastanın klinik durumuna göre farklı tekniklerle uygulanabilmektedir. Tedavi için geç kalınırsa ya da yetersiz olursa glokom körlükle sonuçlanabilmektedir." uyarısında bulundu.
AA