İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:28 Güneş06:03 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:00 Yatsı21:29
Hava - Hava durumuAçık 19°C Nem %60
Türkçe
15 Şevval 1445 24 Nisan 2024 Çarşamba
15 Şevval 1445
İmsak
04:28
Güneş
06:03
İşrak
06:43
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:00
Yatsı
21:29
Giriş Yap

LGS öncesi öğrencilere ve ailelerine son öneriler

01.06.2023    |

Liselerarası Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 4 Haziran Pazar günü uygulanacak. Sınava girmesi beklenen 1 milyondan fazla 8’inci sınıf öğrencisi son günleri nasıl değerlendirmeli?

“Yarından itibaren artık konulara bakmayın” diyen eğitim uzmanları önerilerini şöyle sıralıyor: 

* Artık test çözmeyin çünkü son anda ders çalışıp eksik olduğunuz konulara bakmak özgüveninizi olumsuz etkileyebilir. Güçlü olunan konularda hatırlatma yapılmalı.

* Aşırı sosyalleşme yorar ve kıyaslamaya neden olacak ortamlara sebep olur. Rutini bozmadan, az ve sakin bir şekilde sosyalleşilmeli. Abartılı etkinliklerden kaçınılmalı. 

* Nefes ve gevşeme egzersizleri çok faydalı. Başarılıyım, yeterliyim gibi olumlu iç konuşmalar motivasyonunuzu artıracaktır.

* Aile olarak sakin ve olumlu bir dille iletişim kurun.

* Rutin uyku ve beslenme düzenine devam edin.

* ‘Çeldirici soruya dikkat et, soruyu doğru oku, olumsuz şeyleri kaçırma’ gibi son dakika tüyoları stres artırır. 

* Aileler sınavı abartmamalı, rutin yaşamlarını sürdürmeli. 

* Geniş aile görüşmeleri yapılmamalı. Akrabalar, “Sınava hazır mısın, kaç net bekliyorsun?” gibi sorular sorar. Sınava girecek adayda kaygı artar.

* Telefon ve tablet konusunda da rutin bozulmamalı. Ancak uykuyu kaçıran bir şey olduğu için gece yatmadan önce ekran kullanımı azalmalı.

Sınava doğru nasıl beslenilmeli?

Sınava doğru son günlerde ev dışında Yemek tüketilmemeli, kaynağı bilinmeyen ve daha önce denememiş besinler sözde performans artırıcı etkileri olduğu için denenmemeli. İyi bir uyku düzeni için kafein içeriği yüksek sıcak ya da soğuk içeceklerden uzak durulmalı. Ayrıca aşırı yemekten ve özellikle gece geç saatlerde besin tüketmekten kaçınılmalı. Öğünler düzenli olmalı 

Fast food ve hazır gıdalar yerine taze veya kuru meyveler ile ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumlar tercih edilmeli.”

Motivasyon önerileri

Ergen Sağlığı Bilim Dalı Öğretim Üyesi Zeynep Tüzün endişeyi azaltmanın yollarını şöyle anlatıyor: 

* ‘Yapamayacağım’ yerine ‘Dikkatim sorularda olursa elimden geleni yapabilirim.’ 

* ‘Başaramayacağım’ diye düşünmek değil, ‘Şu an önümdeki soruyla ilgilenmem şansımı artırır.’

* ‘Herkes benden ileride onlara yetişemeyeceğim’ yerine ‘Önümdeki zamanı yararıma kullanabilirim.’

* ‘Sınavda tüm bildiklerimi unutacağım’ yerine ‘Sınavda ilgim ve dikkatim sorularda olursa işim kolaylaşır, zaten bildiğim yanıtlar tıkır tıkır aklıma gelir’ demelisiniz.

Hürriyet

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close