Kurban Bayramı’nın da içinde olduğu 9 günlük tatil için yola çıkacak olan sürücülerin dalgınlık olarak tanımlanan yol hipnozuna dikkat etmesi gerektiği hatırlatıldı.
Uzun süreli yolculuklarda araç sürücülerin 2 - 2.5 saatte bir 10-15 dakikalık molalar vermeleri öneriliyor.
Yol hipnozu belirtileri neler?
‘Yol Hipnozu’nun en önemli sebebi yorgunluk ve zihnin meşgul olması. Yol hipnozundaki sürücü genelde son 15 dakikayı hatırlamaz. Radyoda hangi parçanın çaldığını, son yol ayrımının nereye doğru olduğunu, Trafik ışık veya tabelasını hatırlayamaz.
Özellikle duran araçlara büyük bir hızla gelip çarpan araçların karıştığı trafik kazalarının en önemli sebebi yol hipnozudur. Sürücüler, eğer bir noktaya odaklanıp geçtikleri tabelayı, kavşağı, köprüyü hatırlamadıklarını fark ederlerse, yol hipnozuna girmişlerdir.
Yol hipnozundan nasıl korunulur?
Yol esnasında zaman zaman camlar açılarak araç içindeki havanın temizlenmesi sağlanmalı.
Yolda bir yere sabitlenme yerine güzergâh çevresindeki kimi noktalara kısa kısa bakma gibi aktiviteler dalgınlığın önüne geçebilir.
En önemlisi de 2-2.5 saatte bir 10-15 dakikalık molalar verilerek dinlenilmeli. Bu sırada kısa yürüyüşler veya çay-kahve gibi kafeinli içecekler tüketilmesi odaklanmayı artıracak, kan dolaşımını sağlayacaktır.
Enerji veren içeceklere güvenip dinlenmeden yola çıkan bir sürücü büyük kazalara sebep olabilir.
Hürriyet