Enerji ithalatını azaltmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı atık ısıyla ilgili çalışmaya başladı.
Kurulu gücü 20 megavat ve üzeri olan termik santrallerden elde edilecek atık ısı sanayi, tarım ve konut gibi alanlarda kullanılarak 650 milyon dolarlık tasarruf elde edilecek.
Enerji ithalatını azaltmak amacıyla yapılan çalışmalara her gün bir yenisi ekleniyor.
Proje kapsamında yalnız kurulu gücü 20 megavat ve üzeri olan termik santrallerde oluşan atık ısı esas alınacak.
Proje ile elektrik üretiminde kullanılamayan, kömür, jeotermal, çöp, nükleer enerji tesisi gibi termik santrallerden çevreye atılan ısının, kullanılabilir ürünlere çevrilerek enerji kaynaklarının daha verimli şekilde kullanılması sağlanacak. Söz konusu tesislerdeki ısı iletimi, ısı yalıtımlı kanallar aracılığıyla yapılacak.
Isı kanalları, bu kanallara bağlı aktarma istasyonları ve pompa sistemlerinin dışında maliyet gerektirmemesi nedeniyle konut ve tesisler çok daha ucuz bir şekilde ısınabilecek.
Elde edilen atık ısıdan elde edilen enerji sanayi, tarımsal üretim, su ürünleri yetiştiriciliği, soğuk hava depoları, tatlı su üretimi, sera ve konutlarda kullanılabilecek. Isınma ihtiyacının fosil yakıtlar yerine atık ısıdan karşılanması nedeniyle önemli miktarda çevre kirliliği de önlenmiş olacak.
Potansiyel alanlar
Atık ısı potansiyelinin yüzde 42'si sanayide, yüzde 40'ı termik santrallerde ve yüzde 18'i ticari binalarda bulunuyor. Yalnız sanayi tesislerinde ve termik santrallerin atık ısı ve ara buharlarından bölgesel ısıtma için hesaplanan potansiyel, yaklaşık 3,8 milyon evin ısıtma ihtiyacını karşılayacak düzeyde.
Farklı ülkelerde de uygulanıyor
Atık ısıdan enerji üretimi pek çok ülkede yaygın olarak kullanılıyor.
Türkiye’de ise atık ısıdan enerji üretimi konusunda termik santrallerin yoğunlaştığı İzmir, Manisa, Kütahya, Kırklareli, Çanakkale, Tekirdağ, Sivas, Kahramanmaraş, Muğla ve Mersin illerinde büyük potansiyel bulunuyor.
Y. Şafak