İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:20 Güneş05:58 Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %88
Türkçe
20 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
20 Şevval 1445
Yatsı
21:35
İmsak
04:20
Güneş
05:58
İşrak
06:38
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Giriş Yap

Avrupa ülkelerinde nükleer ikilemi

09.08.2023    |

Nükleer enerji konusunda Avrupa ülkelerinde tutum ve politika farklılıkları göze çarpıyor. Kimi ülkeler nükleere veda etme kararı alırken kimi enerji krizi karşısında çıkış planlarını erteliyor.

Hollanda yeni Nükleer Santraller Kurmayı Hedefliyor

 Almanya 2011’de kararlaştırdığı nükleer enerjiden çıkış planını geçen aylarda son reaktörlerini de kapatarak gerçekleştirirken komşu ülkesi Hollanda tam tersi bir yol izleyerek nükleer enerjinin üretilen toplam enerjideki payını gelecekte daha yüksek seviyelere taşımakta kararlı.

Belçika Nükleer Enerjiden Kademeli Çıkıyor

Belçika'nın nükleer enerjiden çıkış planı kapsamında 40 yıllık işletme süresinden sonra 1.055 MW güce sahip Belçika'nın Tihange 2 nükleer santrali de kalıcı olarak kapatılıyor. Ülkenin nükleer enerjiden çıkış politikası doğrultusunda Eylül 2022'de Doel Nükleer Santrali'nin 3. Bloğu (brüt 1.056 MW) kalıcı olarak kapatılmıştı. Kapatılacak iki santral ile birlikte toplam sekiz nükleer santralden üçü kapatılmış olacak. Belçika Doel ve Tihange nükleer santrali bölgelerinde hala faaliyette bulunan beş nükleer santral bloğunun da 2025 yılına kadar kapatılmasını planlıyordu, ancak yaşanan enerji krizinden ötürü hükümet nükleer santrallerin 2035 yılına kadar faaliyette kalmasını kararlaştırdı.

Polonya, Nükleer Enerji Arenasına Adım Atıyor

Uzun yıllar süren planlamaların ardından, Polonya, reaktörlerinin inşası ile nükleer enerji sahibi ülkeler arasına girmek istiyor. İnşaatları 2026 yılında başlaması planlanan altı nükleer enerji santralinin 2040'ların ortasına kadar kullanılabilir hale gelmesi öngörülüyor. Bu reaktörlerin yarısının Amerika Birleşik Devletleri'nden, diğer yarısının ise Güney Kore'den temin edileceği belirtildi.

İskandinav Ülkelerinde Yenilenebilir Enerjide Büyük Artış

Su havzalarının bol olması nedeniyle neredeyse tüm elektrik santrallerini nehirlere kuran İskandinav ülkeleri enerji üretiminde büyük ölçüde hidroelektrik enerjisine dayanmakta. 2021 yılında Norveç'in brüt elektrik üretiminin yüzde 91'i hidroelektrikten gelirken, İzlanda'da bu oran yüzde 70 ve İsveç'te yüzde 43 olarak gerçekleşti.

Ayrıca nükleer reaktörlere sahip Finlandiya ve İsveç 2021 yılında brüt elektrik üretimlerinin üçte birini nükleer enerjiden sağladılar. Nisan ayında ise Finlandiya, 1,6 GWh ile ülkenin elektrik talebinin yüzde 14'ünü karşılayacak olan Avrupa'nın en büyük nükleer reaktörünü açtı. 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close