Nükleer enerji konusunda Avrupa ülkelerinde tutum ve politika farklılıkları göze çarpıyor. Kimi ülkeler nükleere veda etme kararı alırken kimi enerji krizi karşısında çıkış planlarını erteliyor.
Hollanda yeni Nükleer Santraller Kurmayı Hedefliyor
Almanya 2011’de kararlaştırdığı nükleer enerjiden çıkış planını geçen aylarda son reaktörlerini de kapatarak gerçekleştirirken komşu ülkesi Hollanda tam tersi bir yol izleyerek nükleer enerjinin üretilen toplam enerjideki payını gelecekte daha yüksek seviyelere taşımakta kararlı.
Belçika Nükleer Enerjiden Kademeli Çıkıyor
Belçika'nın nükleer enerjiden çıkış planı kapsamında 40 yıllık işletme süresinden sonra 1.055 MW güce sahip Belçika'nın Tihange 2 nükleer santrali de kalıcı olarak kapatılıyor. Ülkenin nükleer enerjiden çıkış politikası doğrultusunda Eylül 2022'de Doel Nükleer Santrali'nin 3. Bloğu (brüt 1.056 MW) kalıcı olarak kapatılmıştı. Kapatılacak iki santral ile birlikte toplam sekiz nükleer santralden üçü kapatılmış olacak. Belçika Doel ve Tihange nükleer santrali bölgelerinde hala faaliyette bulunan beş nükleer santral bloğunun da 2025 yılına kadar kapatılmasını planlıyordu, ancak yaşanan enerji krizinden ötürü hükümet nükleer santrallerin 2035 yılına kadar faaliyette kalmasını kararlaştırdı.
Polonya, Nükleer Enerji Arenasına Adım Atıyor
Uzun yıllar süren planlamaların ardından, Polonya, reaktörlerinin inşası ile nükleer enerji sahibi ülkeler arasına girmek istiyor. İnşaatları 2026 yılında başlaması planlanan altı nükleer enerji santralinin 2040'ların ortasına kadar kullanılabilir hale gelmesi öngörülüyor. Bu reaktörlerin yarısının Amerika Birleşik Devletleri'nden, diğer yarısının ise Güney Kore'den temin edileceği belirtildi.
İskandinav Ülkelerinde Yenilenebilir Enerjide Büyük Artış
Su havzalarının bol olması nedeniyle neredeyse tüm elektrik santrallerini nehirlere kuran İskandinav ülkeleri enerji üretiminde büyük ölçüde hidroelektrik enerjisine dayanmakta. 2021 yılında Norveç'in brüt elektrik üretiminin yüzde 91'i hidroelektrikten gelirken, İzlanda'da bu oran yüzde 70 ve İsveç'te yüzde 43 olarak gerçekleşti.
Ayrıca nükleer reaktörlere sahip Finlandiya ve İsveç 2021 yılında brüt elektrik üretimlerinin üçte birini nükleer enerjiden sağladılar. Nisan ayında ise Finlandiya, 1,6 GWh ile ülkenin elektrik talebinin yüzde 14'ünü karşılayacak olan Avrupa'nın en büyük nükleer reaktörünü açtı.