Ayasofya, 24 Temmuz 2020’de cuma namazıyla Fatih Sultan Mehmet Han’ın vasiyetine uygun şekilde yeniden cami hüviyetine kavuştu. Ayasofya’nın eserleri de şimdi bir müzede sergileniyor.
Yapının hizmete başlamasından kısa bir süre boşaltılan, Sultanahmet Meydanı’ndaki eski Tapu Kadastro binası, “Ayasofya Tarihi Müzesi”ne dönüştürüldü.
Yıllarca caminin farklı bölümlerinde korunan, eserler müzenin sergi alanında bulunuyor. Sizi ilk karşılayan sikke ve sütun başlıkları oluyor. Bu bölümde bugüne kadar görülmemiş tarihi eserlerin yanı sıra Ayasofya tarihine ilişkin yazılmış eserlerin orijinalleri de incelenebiliyor.
Sebil taşları, divitler, Fossatti albümü, Ayasofya restorasyonuna ilişkin hatıra madalyaları ve güneş saati birçoğu ilk kez görülecek eserlerden başlıcaları.
Ayasofya Müzesinde, ilk inşa tarihinden bugüne Ayasofya'nın tarihi ve geçirdiği değişimler, Ayasofya koleksiyonlarındaki obje ve dijital içeriklerle anlatılıyor.
Ayrıca cüz, hat levhası, rahle, Kur’an-ı Kerim ve mahfazaları da müzede yer buluyor.
Ayasofya Vakfiyesi de müzede
Ayasofya Tarihi Müzesi’nin en kıymetli eseri ise Fatih Sultan Mehmet’in vasiyetinin yer aldığı 65 metrelik Ayasofya Vakfiyesi. Eser, daha önce Tapu ve Kadastro Arşivinde sergileniyordu.
Müze turuna, üçüncü katta yer alan Ayasofya’nın tarihiyle ilgili birçok deneyimin sunulduğu mekandan başlanıyor. Çoğunluğu gençlerden oluşan müze ekibi, girişte geziyle ilgili bilgilendirmeler yapıyor.
Yeni Şafak