İlmî, irfânî, akademik, sosyal ve kültürel çalışmaları ile geçtiğimiz yüzyılda derin izler bırakan; başta “Hacı Bektâş-ı Velî ve Makâlât” olmak üzere birçok eseri bulunan Mahmud Es’ad Coşan, doğumlarının hicri yıl dönümünde Çanakkale’de yâd edilecek.
Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi’miz Mahmud Es’ad Coşan, doğumlarının hicri 88. yılında memleketi Çanakkale’de 27 - 29 Ağustos 2023 tarihleri arasında çeşitli programlar ve özel bir sempozyumla anılacak.
Etkinlikler kapsamında 57 akademisyenin sunum yapacağı sempozyumun yanı sıra Gelibolu Azepler Namazgâhı’nda ve Mahmud Es’ad Coşan hocamızın doğduğu Ayvacık ilçesindeki Ahmetçe köyünde programlar icra edilecek.
Mahmud Es’ad Coşan Vakfı tarafından organize edilen anma programı 3 farklı mekânda yapılacak.
Açılış Gelibolu Azepler Namazgâhı'nda
İlk etkinlik 27 Ağustos 2023 Pazar günü, Gelibolu Azepler Namazgâhı’nda gerçekleştirilecek. Sabah namazı ile başlayacak ve ikramlarla sürecek olan program, Prof. Dr. Ekrem Demirli’nin açılış konuşmasının ardından Fatih Koca konseri ile tamamlanacak.
Etkinliğin yapılacağı Azepler Namazgâhı; tarih boyu İstanbul’un kilidi olarak kabul edilen Gelibolu’nun en üst noktasında yer alıyor. 1407 senesinde inşa edilen namazgâh, Osmanlı döneminde deniz seferine çıkacak olan ve Azepler olarak bilinen donanma erlerinin dua için ilk durak yeri olarak kullanıldığı için Azepler adını almış bir mekan.
Sempozyum 28 Ağustos’ta Çanakkale’de
Sempozyum, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde 28 Ağustos Pazartesi günü, 57 akademisyenin tebliğleri ile icra edilecek. Eş zamanlı 4 oturum ve farklı salonlarda gerçekleştirilecek sunumlarda, Mahmud Es’ad Coşan’ın ilmî, stratejik, dînî, sosyal, siyasî ve akademik çalışmaları değerlendirilecek.
Sempozyumda; Prof. Dr. Doğan Kaplan “Mahmud Es’ad Coşan’ın Alevîlik-Bektâşîlik Çalışmalarına Akademik Katkıları”, Prof. Dr. Celal Türer “Mahmud Es’ad Coşan'ın Ahlâk Anlayışı”, Prof. Dr. Saim Kayadibi, “Bir Akademisyen ve Tasavvuf Ehli olarak Mahmud Es’ad Coşan’ın İktisat Bağlamındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi”, Dr. Öğretim Üyesi Kemal Ramazan Haykıran “Mahmud Es’ad Coşan’ın Tarih Anlayışı Üzerine Bir Deneme: Makalelerinde Fatih Sultan Mehmed Algısı”, Prof. Dr. Bekir Kayacan “20. Yüzyıldan 21. Yüzyıla Çevreci Sivil Toplum: Mahmud Es’ad Coşan ve Modern Çevrecilik Anlayışı” başlıklı tebliğlerini sunacaklar.
Diğer konuşmacılar ise kendi uzmanlık alanları kapsamında Mahmud Es’ad Coşan’ın görüşleri ve anlayışı üzerine farklı konularda paylaşımlarda bulunacaklar.
Mahmud Es’ad Coşan’ın doğduğu köyde özel yâd programı
Son etkinlikte Mahmud Es’ad Coşan’ın Hicrî takvime göre doğumlarının 88. Yıl dönümü olan, 29 Ağustos Salı günü (13 Safer 1445) Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Ahmetçe köyünde, Kur’ân-ı Kerîm tilavetinin ardından Yâd günü vesilesiyle Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde okunan hatimlerin duası yapılacak.
Çeşitli ikramların yapılacağı program Fatih Koca konseri ile tamamlanacak.
Sempozyum nasıl takip edilebilecek?
Yâd etkinliklerine katılım için sempozyum.mec.org.tr adresinden kayıt oluşturulabilecek.
Etkinlikler akra.media sayfasından da canlı yayın ile takip edilebilecek.