İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:04 Yatsı21:35 İmsak04:20 Güneş05:58 İşrak06:38 Öğle13:07 İkindi16:56
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 16°C Nem %88
Türkçe
19 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
19 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Yatsı
21:35
İmsak
04:20
Güneş
05:58
İşrak
06:38
Öğle
13:07
Giriş Yap

İşlenmiş gıdalar hangi ciddi hastalıklara sebep oluyor?

30.08.2023    |

Uluslararası bir kalp hastalıkları kuruluşunun iki kapsamlı araştırması, aşırı işlenmiş gıdaların kalp krizi ve felç riskini artırdığını gösteriyor.

Uzmanlar, işlenmiş gıdalar hakkında farkındalıklı hareket etmeye çağırıyor. Aşırı işlenmiş gıdaların yüksek tansiyon, kalp hastalığı, kalp krizi ve felç riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koyan sonuçlar birer uyandırma çağrısı.

Son yıllarda mısır gevrekleri, yulaf ezmeleri, granola ve protein barları, gazlı içecekler, hazır yemekler ve fast food gibi ağır işlenmiş ürünlerin dünya çapında tüketimi hızla arttı. Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde artık günlük beslenmenin yarısından fazlası aşırı işlenmiş gıdalardan oluşuyor.

Gençler, refah seviyesi düşük ya da gıda erişimi kısıtlı bölgelerde yaşayanlar için bu oran %80’i buluyor. 

İşlenmiş gıdaların çarpıcı sağlık etkileri

10.000 kadını 15 yıl boyunca izleyen ilk çalışma, günlük beslenmelerinde işlenmiş gıdalara en fazla yer verenlerin yüksek tansiyona yakalanma riskinin en az yer verenlere göre %39 daha fazla olduğunu buldu. Gıdalardaki tuz, şeker ve yağın etkisi araştırmacılar tarafından bertaraf edildiği halde.  

Yüksek tansiyon veya hipertansiyon; kalp hastalığı, periferik arter hastalığı, aort anevrizmaları, böbrek hastalığı ve vasküler demans gibi ciddi kalp rahatsızlıkları riskini artırır.

325.000'den fazla erkek ve kadının katıldığı altın standartlı bir meta-analiz olan ikinci çalışma, en fazla işlenmiş gıda tüketenlerin kalp krizi, felç ve anjina gibi kalp-damar olaylarına yakalanma olasılığının %24 daha fazla olduğunu gösterdi.

Kalori alımında günlük işlenmiş gıda tüketiminin %10 artması, kalp hastalığı riskinde %6 artışla ilişkilendirildi. Günlük beslenmenin %15'inden azını işlenmiş gıda oluşturanlarsa bir kalp sorunu riskiyle daha az karşılaşmakta.

Aşırı işlenmiş gıdalar, üretim sırasında birden fazla işlemden geçmiş ürünler. Genellikle tuz ve şeker oranı yüksek olan bu ürünler katkı maddeleri ve koruyucular da içerebilir. Genellikle lif bakımından düşük ve çeşitli besin maddelerinden yoksun olurlar. Taze meyve ve sebzeler, sade yoğurt ve ev yapımı ekmek gibi taze veya az işlenmiş gıdalar ise söz konusu besin maddelerinden zengindir.

İşlenmiş gıdaların etkisi bununla sınırlı değil. Önceki çalışmalar yüksek düzeyde işlenmiş gıda yemeyi obezite, tip 2 diyabet ve kanser gibi bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirmişti.

Araştırma heyetindeki bir uzman, birçok kişinin hazır satın alınan sandviçler, dürümler, çorbalar ve az yağlı yiyecekler gibi yiyeceklerin sağlık etkisinin farkında olmadığını söyledi. "Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz yiyecekler aslında yüksek tansiyon geliştirmenize katkıda bulunuyor olabilir" dedi.

Sağlıklı beslenme hakkında kitapları bulunan bir yazarsa: "Çoğunluğu 'abur cubur' olarak bilinen, ancak sağlıklı, besleyici, çevre dostu veya kilo kaybı için yararlı olarak pazarlanan pek çok paketli gıda söz konusu. Aslında paketlenmiş her gıda az çok işlem görmüştür” yorumunda bulundu.

"Artık bu ürünlerin bağırsakları iltihaplandırdığına, iştah düzenlemesini bozduğuna, hormon düzeylerini değiştirdiğine ve muhtemelen sigara içmeye benzer şekilde kalp-damar ve diğer hastalık riskini artıran sayısız başka etkilere neden olduğuna dair önemli kanıtlar var." dedi.

Farklı ülkelerden i kısıtlama tedbirleri

Halihazırda Şili ve Meksika'da işlenmiş gıdalar etiketlerinde siyah uyarı etiketlerine yer veriliyor. İşlenmiş gıdaların pazarlanmasında özellikle de çocuklara yönelik reklamlara kısıtlama getirilmesi gerektiği değerlendiriliyor.

İngiltere’de ise sağlıksız yiyecek seçimlerini caydırmak amacıyla belirli ürünlerin marketlerde yerleştirilmesini ve tanıtımını kısıtlayan bir yasa yeni uygulamaya girdi.  

İşlenmiş gıdaların kalp-damar hastalıklarına yol açmasında yapay katkı maddelerinin, yüksek tuz, şeker ve yağ içeriğinin ve uygulanan işlemlerin hangi oranda etki ettiği ilerleyen araştırmaların konusu.

Sağlıklı gıda seçeneğini erişilebilir, uygun fiyatlı hale getirecek; insanların uzun ve sağlıklı yaşamalarını destekleyebilecek bir kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç duyuluyor.

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close