İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi16:58 Akşam20:12 Yatsı21:47 İmsak04:06 Güneş05:48 İşrak06:29
Hava - Hava durumuAçık 15°C Nem %60
Türkçe
27 Şevval 1445 6 Mayıs 2024 Pazartesi
27 Şevval 1445
İşrak
06:29
Öğle
13:06
İkindi
16:58
Akşam
20:12
Yatsı
21:47
İmsak
04:06
Güneş
05:48
Giriş Yap

Uluslararası Arapça münazara turnuvasında Singapur'a dünya birinciliği

07.09.2023    |

Katar’da bu sene altıncısı düzenlenen uluslararası münazara turnuvasında Singapur’un asırlık medresesinin dört öğrencisi, Arapça olmayanlar kategorisinde dünya şampiyonu oldu. 

Ortaokul ve lise düzeyinde, yaşları 16 ila 18 arasında değişen dört öğrenciden oluşan münazara ekibi, 40 ülkeden 40 takımın katıldığı yarışmada anadili Arapça olmayanlar kategorisinde Endonezya’dan bir medrese ekibi ile finale kaldı ve galip geldi. Singapur takımı ayrıca 40 ülke arasında genel sıralamada ilk 10'da yer aldı.

Uluslararası münazara yarışması, dünyanın en büyük Arapça münazara etkinliği olarak biliniyor; iki yılda bir, üniversite ve ortaokul-lise düzeyinde dönüşümlü olarak düzenleniyor.

Yarışmada, katılımcıların dünya şampiyonu unvanını kazanabilmeleri için Arapça yeterliliğine sahip olmaları, güncel konular hakkındaki görüşlerini uygun üslupla ifade etmeleri, argümanlarını ikna edici bir dille ve kaynaklara dayanarak savunmaları gerekiyor. 

Ülke için bu bir ilk

Öğrencileri yarışmaya hazırlayan bir üstad (yerel tabirle hoca), bu başarının takım için çok anlamlı olduğunu ifade etti. “Zira ilk kez Singapur'u temsil eden bir takım dünya çapında bir münazaraya katılıyor, Arap dilinde en iyi ülke ünvanı ile evine kupa ve madalya getiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Singapur ekibi, Mayıs ayında ön eleme turlarında Kazakistan, Hindistan, Katar, Belçika ve Güney Afrika’nın ekipleriyle karşılaştı. Beş eleme turunu geçtikten sonra 2-4 Eylül tarihlerinde en iyi 16 takımın yer aldığı final turuna katıldı. Bu turda anadili Arapça olmayanlar kategorisinde Katar, Endonezya, Kazakistan’la üç karşılaşmayı geçerek finale kaldı. Herhangi bir kaynağa ve hocalarına başvurmadan sosyal medyayla ilgili bir konuda münazara yürütmeleri istenen final turunda; Endonezya takımı ile karşılaşan Singapur ekibi, birinci seçildi. 

Bir diğer üstad, öğrencilerin toplamda dokuz münazarada mücadele ettiklerini hatırlatarak zorlu bir yoldan geçtiklerini söyledi. 

Medreselerde eğitim

Singapur’a derece ve madalya ile dönen medrese, 112 senelik geçmişiyle ülkenin ilk medresesi olma özelliği taşıyor. Osmanlı fahri sefiri Seyyid Muhammed Alsagoff’un kurduğu ve devamını vasiyet ettiği vakıf eseri, halen Singapur’un kültürel miras eserleri arasında yer alıyor. Medresede dini ilimlerde Arapça, fenni ilimlerde İngilizce eğitim verilirken; öğrencilerin ana dili olan Malayca zorunlu ders olarak işleniyor, Güneydoğu Asya Müslümanlarının Arap harfleriyle yazım dili olan Javi de ilkokul 3. Sınıf itibariyle müfredatta yer alıyor. Osmanlı mirası söz konusu medrese, birkaç ay önce de önlisans öğrencileri arasında yapılan ülke çapında fenni alanda bir münazarada teknik bir okula karşı birincilik kazanmıştı.

Singapur’da bunun haricinde ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde eğitim veren, mezunlarına önlisans diploması sunan 5 medrese bulunuyor. Yerli halkın %15’ini oluşturan Malay Müslümanlar, çocuklarını kontenjanı sınırlı olan ve sınavla kabul alan medreselere yerleştirmek için üstün gayret sarf ediyor.  

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close