Katar’da bu sene altıncısı düzenlenen uluslararası münazara turnuvasında Singapur’un asırlık medresesinin dört öğrencisi, Arapça olmayanlar kategorisinde dünya şampiyonu oldu.
Ortaokul ve lise düzeyinde, yaşları 16 ila 18 arasında değişen dört öğrenciden oluşan münazara ekibi, 40 ülkeden 40 takımın katıldığı yarışmada anadili Arapça olmayanlar kategorisinde Endonezya’dan bir medrese ekibi ile finale kaldı ve galip geldi. Singapur takımı ayrıca 40 ülke arasında genel sıralamada ilk 10'da yer aldı.
Uluslararası münazara yarışması, dünyanın en büyük Arapça münazara etkinliği olarak biliniyor; iki yılda bir, üniversite ve ortaokul-lise düzeyinde dönüşümlü olarak düzenleniyor.
Yarışmada, katılımcıların dünya şampiyonu unvanını kazanabilmeleri için Arapça yeterliliğine sahip olmaları, güncel konular hakkındaki görüşlerini uygun üslupla ifade etmeleri, argümanlarını ikna edici bir dille ve kaynaklara dayanarak savunmaları gerekiyor.
Ülke için bu bir ilk
Öğrencileri yarışmaya hazırlayan bir üstad (yerel tabirle hoca), bu başarının takım için çok anlamlı olduğunu ifade etti. “Zira ilk kez Singapur'u temsil eden bir takım dünya çapında bir münazaraya katılıyor, Arap dilinde en iyi ülke ünvanı ile evine kupa ve madalya getiriyor” değerlendirmesinde bulundu.
Singapur ekibi, Mayıs ayında ön eleme turlarında Kazakistan, Hindistan, Katar, Belçika ve Güney Afrika’nın ekipleriyle karşılaştı. Beş eleme turunu geçtikten sonra 2-4 Eylül tarihlerinde en iyi 16 takımın yer aldığı final turuna katıldı. Bu turda anadili Arapça olmayanlar kategorisinde Katar, Endonezya, Kazakistan’la üç karşılaşmayı geçerek finale kaldı. Herhangi bir kaynağa ve hocalarına başvurmadan sosyal medyayla ilgili bir konuda münazara yürütmeleri istenen final turunda; Endonezya takımı ile karşılaşan Singapur ekibi, birinci seçildi.
Bir diğer üstad, öğrencilerin toplamda dokuz münazarada mücadele ettiklerini hatırlatarak zorlu bir yoldan geçtiklerini söyledi.
Medreselerde eğitim
Singapur’a derece ve madalya ile dönen medrese, 112 senelik geçmişiyle ülkenin ilk medresesi olma özelliği taşıyor. Osmanlı fahri sefiri Seyyid Muhammed Alsagoff’un kurduğu ve devamını vasiyet ettiği vakıf eseri, halen Singapur’un kültürel miras eserleri arasında yer alıyor. Medresede dini ilimlerde Arapça, fenni ilimlerde İngilizce eğitim verilirken; öğrencilerin ana dili olan Malayca zorunlu ders olarak işleniyor, Güneydoğu Asya Müslümanlarının Arap harfleriyle yazım dili olan Javi de ilkokul 3. Sınıf itibariyle müfredatta yer alıyor. Osmanlı mirası söz konusu medrese, birkaç ay önce de önlisans öğrencileri arasında yapılan ülke çapında fenni alanda bir münazarada teknik bir okula karşı birincilik kazanmıştı.
Singapur’da bunun haricinde ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde eğitim veren, mezunlarına önlisans diploması sunan 5 medrese bulunuyor. Yerli halkın %15’ini oluşturan Malay Müslümanlar, çocuklarını kontenjanı sınırlı olan ve sınavla kabul alan medreselere yerleştirmek için üstün gayret sarf ediyor.