İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi16:56 Akşam20:05 Yatsı21:37 İmsak04:18 Güneş05:56 İşrak06:37
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 16°C Nem %74
Türkçe
20 Şevval 1445 29 Nisan 2024 Pazartesi
20 Şevval 1445
İşrak
06:37
Öğle
13:06
İkindi
16:56
Akşam
20:05
Yatsı
21:37
İmsak
04:18
Güneş
05:56
Giriş Yap

Elindeki telefonu usulca yere bırak!

08.09.2023    |

İlk telefon 1876 yılında Alexander Graham Bell tarafından bulunurken, ilk cep telefonu ise bu gelişmeden yaklaşık 100 yıl sonra Martin Cooper tarafından icat edildi. Bir kilodan daha ağır ve 20 dakikalık bataryasıyla ilk cep telefonunun icadı iletişim teknolojileri açısından önemli bir adımdır. Bell’in kablolar üzerinden sesleri iletme hayalini, Cooper bir adım öteye taşıyarak kablosuz gerçekleştirmiş, yalnızca sesin değil aynı zamanda her türlü verinin aktarımına öncülük etmiştir.

Türkiye’de ilk cep telefonu kullanımı 1994 yılında gerçekleşmiştir. Doksanlı yıllar cep telefonu ile internetin aynı dönemde gelişme kaydettiği, Türkiye’de insanların bilgisayar, cep telefonu ve ev interneti ile ilk defa tanıştığı yıllar olmuştur. Takvimler 2000’leri gösterdiğinde, ilk defa bir cep telefonu üreticisi interneti cep telefonu ile buluşturarak “cebinizdeki ofisiniz” sloganıyla piyasayı altüst etmiştir. Bu gelişmeleri piyasaya çıkan çeşitli markaların daha küçük ve daha akıllı telefonları ve kolay kullanımı önceleyen internet tabanlı sosyal medya uygulamaları takip etmiştir.

Rakamlar ne söylüyor?

We Are Social tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, dünya üzerinde 5.44 milyar cep telefonu kullanıcısı bulunuyor. Yani dünya nüfusunun yüzde 68’i cep telefonu kullanıyor. Türkiye’de ise 81.68 milyon cep telefonu kullanıcısı var. Bu rakam Türkiye nüfusunun yüzde 95’nin cep telefonu kullandığı anlamına geliyor. Türkiye’den bir kullanıcı günde ortalama 7 saat 24 dakika internet kullanıyor. Dünya ortalaması 6 saat 37 dakika iken, bu süre Japonya, Almanya, Güney Kore gibi ülkelerde 5 saate kadar düşüyor. Her 10 kişiden 9’unun cep telefonu kullandığı ülkemizin genç nüfusu dikkate alındığında, cep telefonu kullanımı ve internet erişimli cihazlarla geçirilen uzun süreler üzerinde daha çok düşünmemiz gerekiyor.

Adeta protez uzva dönüştü

Teknolojinin bir taraftan hızla gelişirken diğer taraftan mobilize olması, özellikle internet, cep telefonu ve sosyal medya üçlüsünün kullanımına ilişkin tartışmaları beraberinde getiriyor. Son yıllarda sosyal bilimler alanındaki akademik araştırmalar çoğunlukla teknolojik gelişmelerin bireysel ve toplumsal etkilerine yoğunlaşıyor. Adeta bir protez uzva dönüşen cep telefonlarının yoğun kullanımı neticesinde oluşan riskler ve tehditler, bilgiye kolay erişimin getirdiği fırsatlar ve avantajlardan daha çok araştırılıyor. Sağlıksız bir şekilde cep telefonu kullanımı akademik literatürde “problemli cep telefonu kullanımı” olarak adlandırılıyor. Problemli cep telefonu kullanımının belirtileri arasında cep telefonu kullanarak iletişim kurma kaygısı, cep telefonu planlarına aşırı zaman, para veya kaynak harcanması, cep telefonlarının sosyal olarak uygunsuz durumlarda kullanılması, araç kullanırken mesajlaşma gibi fiziksel olarak tehlikeli durumlarda cep telefonlarının kullanılması, kişiler arası ilişkiler üzerinde olumsuz etkiler, cep telefonu kullanarak geçirilen sürenin artması ve cep telefonuna erişilemediğinde kaygı duyulması yer alıyor. Problemli cep telefonu kullanımı, kaçırma korkusu, daha düşük akademik performans, artan hareketsizlik, daha kötü uyku ve daha kötü kişiler arası ilişkiler ile bağlantılı oluyor. Bir sonraki adım ise “bağımlılık” olarak nitelendiriliyor.

Gerçek dünyada soluklanmalıyız

Çocuk ve ergenler her konuda olduğu gibi cep telefonu kullanımı noktasında da genellikle akranlarını, öğretmenlerini ve ebeveynlerini örnek alıyor. Bu açıdan öğretmenlerin ve ebeveynlerin rol model olarak her zamankinden daha çok hassasiyet göstermesi gerekiyor. 

Hayatımızın büyük bir bölümünde dijital teknolojiler bize eşlik ediyor. Cep telefonlarını çalışırken, öğrenirken, eğlenirken, dinlenirken ve uyurken dahi yanımızdan ayırmıyoruz. Bildirimlere açık, ulaşılabilir bir hayat yaşıyoruz. Telefonu bir yerde unuttuğumuzda kendimizi eksik hissediyoruz. Her an yanımızdan ayırmadığımız bu cihazlarla, yalnızken bile yalnız değiliz. Daha sağlıklı bir dijital hayat için ekran sürelerini azaltmamız, dijital denge uygulamalarıyla sınırlandırmamız, elimizdeki telefonu usulca yere bırakarak gerçek dünyada nefes almamız gerekiyor.

­Yeni Şafak

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close