Temizlik ürünleri içeriğindeki kimyasal maddeler sebebiyle tehlike taşırken bu ürünlerle temas edildiğinde yaşanabilen cilt, göz tahribatı ve solunum problemlerine karşı dikkat edilmesi gerekiyor.
Bu kez bu ürünlerle ile ilgili farklı bir çalışma yapıldı.
Bir araştırma, bazı ev temizlik ürünlerinin aylarca havada kalabilecek yüzlerce tehlikeli bileşiği açığa çıkarabildiğini ortaya koydu.
Uzmanlar, 30 yaygın temizlik ürününü analiz ederek, kokulu ve kokusuz geleneksel ve çevre dostu “yeşil” ürünleri denedi. Ürünleri bir odanın içine püskürten araştırmacılar, uçucu organik bileşiklerin (UOB) varlığı açısından 4 saat boyunca havayı test etti.
30 ürün arasında 530 benzersiz UOB tespit edilirken, bunlardan 193’ünün tehlikeli olduğu belirlendi. Hepsi farklı markalardan olan cam temizleyici, ahşap bakım ürünü ve çok amaçlı temizleyicinin, UOB’ler açısından en kötü ürünler olduğu açıklandı. Yeşil ürünler ortalama olarak tehlikeli diye sınıflandırılan sadece 4 kimyasal madde açığa çıkarırken, kokulu yeşil ürünlerde 15, geleneksel ürünlerde ise 22 kimyasal açığa çıktı.
Kanser riski de taşıyor
Toksikolog Alexis Temkin, “Bulgularımız, tehlikeli UOB’lere maruz kalmayı azaltmanın bir yolunun, çevreci ve kokusuz ürünleri seçmek olduğunu gösteriyor” dedi.
UOB’ler iç mekan havasını, dışarının havasından iki ila beş kat fazla kirletiyor. Bazı tahminler bunun 10 kat daha fazla olduğunu gösterirken, zehirli kimyasallar aylarca havada kalabiliyor. Tehlikeli UOB’lerin astıma, kanser riskine, gelişim ve üreme sorunlarına yol açtığı belirtiliyor.
Milliyet