İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39 Öğle13:07 İkindi16:56
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %60
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
Giriş Yap

Kanser belirtileri ve kanserden korunma yolları

Özel Haber
Özel Haber
10.10.2023    |

Günümüzde kanser hastalığıyla çok sık karşılaşıyoruz. Kanserden korunmak için belirtileri beklemeden bazı tarama teknikleri yaptırarak, günlük hayatta basit önlemler ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kansere yakalanma riskimizi düşürmek de mümkün.

Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öncel kanser olmayı tetikleyen unsurları, kansere yakalanma riskini düşüren uygulamaları AKRA’ya anlattı.

Kanserde genetik faktörlerin etkisi

Tüm kanser türleri için geçerli olan risk faktörleri genetik ve çevresel faktörler olarak sınıflanıyor.

Genetik yapımızda kanseri tetikleyen bazı unsurlar bulunabiliyor. Onkojen gen ismi verilen kontrolünü kaybetmiş genler, kanser hücrelerini daha fazla üretiyor. Bazı genlerse oluşan kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasını önleyebiliyor. Mesela BRCA geninde bir bozukluk olan kişilerin meme kanserine yakalanma ihtimali %80-100 olarak belirtiliyor. APC geni de benzer şekilde kalın bağırsak kanserini etkiliyor.

Çoğu kez genetik ve çevresel unsurlar birbirine eşlik ediyor. Mesela Japonlarda mide kanserine yakalanma riski yüksek. Tütsülenmiş, kanserojen nitrit-nitrat miktarı yüksek bir balık geleneksel mutfaklarında önemli yer tutuyor. Ancak Amerika’ya yerleşmiş beslenme alışkanlığı değişmiş Japonlarda bile mide kanseri oranı daha yüksek, çünkü Japon ırkının genetik yatkınlığı bulunuyor.

Öncel’e göre anne-babamız, iki taraftan dedelerimiz gibi birinci dereceli akrabalarımızın neden vefat ettiğini araştırmak, ona yönelik tedbir almak önemli. Aile büyüklerindeki vefat nedeni o hastalığa meyilli olduğumuzun bir işareti. Elimizde bu veri ile hareket edebilir; genetiğimizi değiştiremesek de çevresel unsurlara karşı farkındalığımızı artırabiliriz.

Ailede bir yatkınlık varsa tetkikler yapılmalı.

Kansere yakalanmamak için hayatımızda neleri değiştirebiliriz?

Dünya genelinde önde gelen kanser yapıcı faktör: Sigara ve türevleri olan tütün ürünleri.  Akciğer kanseri açık ara en fazla görülen ve öldüren kanser. Sigara kullanımı akciğer kanserinin yanı sıra idrar torbası kanseri, dudak kanseri, gırtlak kanseri gibi çok çeşitli kanserlere yol açıyor. Sigara içen birinin yanında bulunarak dumanına maruz kalan kişiler de pasif içici olarak tanımlanıyor. Özellikle ebeveyni sigara içen çocuklar bundan fazlasıyla mağdur ve muzdarip.

“Akciğer kanserinin baştan sona diğer kanserler gibi birçok aşaması kötü. En başta akciğer kanseri en öldürücü kanserlerden birisi. Hastaların çok daha azı ameliyat edilebilme safhasında yakalanabiliyor ve teşhis koyduktan sonra bir süre sonra hastalar vefat ediyorlar.”

Enfeksiyonlar da kanseri tetikleyebiliyor

Çeşitli enfeksiyonlar da süreklilikleri nedeniyle vücudu zayıf düşürüyor, kansere yakalanma riskini artırabiliyor. Mesela hepatit, virüslerin yol açtığı, Türk toplumunun %30’unda görülen bir enfeksiyon. Seyrek de olsa kansere neden olabiliyor. Enfeksiyonların önemsenmesi, tedavi edilmesi, aşılar gibi koruyucu tedbirlerin alınması önemli.  

Güneşin zararlı ışınları da kanseri tetikliyor

Ülkemizde özellikle yaz mevsiminde daha fazla tedbir almak gerekiyor. Çok güneşli havalarda dışarı çıkmamak, çıkınca güneş gözlüğü, şapka, güneş kremi gibi önlemler almak melanoma gibi sık rastlanmayan ama çok kötü seyreden cilt kanserlerinden koruyabilir.

Beslenme türü de çok önemli

Özellikle liften yoksun, işlenmiş, kızartılmış gıdalarla beslenme kalın bağırsak kanserine yakalanma oranını artırıyor. Doğal, katkısız, işlenmemiş gıdalara ağırlık verilmeli. Tükettiğimiz gıdaların vitamin, mineral ve posa içermesi gerekiyor.

Kişinin kilosu ve fiziksel aktivitesi de kansere yakalanma ihtimalini etkiliyor

Haftanın 5 günü 30 dakika kalp hızını hafif derecede artıracak bir aktivite yapmak önemli. Kişinin formunda olması kanserden koruyucu etkiye sahip.

Kanserden şüphelenmemizi gerektiren sinyaller neler olabilir?

Öncel şöyle devam ediyor: “Alarm bulgularından ilki, en sık olması hasebiyle de önemli. Akciğer kanseri için önemli bir bulgu: İyileşmeyen öksürük ve ses kısıklığı varsa bu önemli bir alarm bulgusu. Yani siz öksürüyorsunuz, öksürüyorsunuz, öksürüyorsunuz. "Ya sigaradandır!"  deyip geçmeyin!. Bir öksürük devam ediyorsa geçmiyorsa, ikide bir tekrarlıyorsa, "Ya ben sigara içince öksürüyorum!" demeyin. Bir süre sonra onun başka bir nedenden olduğunu anlayabilirsiniz. Dolayısıyla hekime biraz daha proaktif olarak başvurmaya gayret edin.

İkinci olarak vücuttan bir yerden bir kan gelmesi doğal değildir. Dışkıdan ve idrardan kan gelmesi, ağızdan öksürükle kan gelmesi, kusarak kan gelmesi.. "Ya bir defa oldu!" deyip kenara konulacak bir bulgu değildir. "Ya işte geçen ay böyle bir şey oldu" deyip bir ay bile geciktirmeyin!. Böyle bir şey olduysa bu önemli bir şeyin belirtisi olabilir. Lütfen hekime gidin. 

İdrardan kan gelmişse üroloji uzmanına, bağırsaktan kan gelmişse gastroentroloji uzmanına, öksürerek kan gelmişse göğüs hastalıkları uzmanına mutlaka gidilmeli.

İyileşmeyen yaralar, memede kitle, yutmada güçlük, tuvalet alışkanlığı değişimi ihmal edilmemeli.

Bir ben, bir siğil farklılık gösteriyorsa, kanıyorsa, şekli değişiyorsa, üzerinde yara çıkıyorsa cilt kanserleri için önemli bulgular"­

 

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close