Uyarı ve yasaklamaya rağmen tarımda pestisit kullanımı artıyor. Zararlılarla mücadele gerekçesiyle olması gerekenden çok fazla kullanılan ilaçlar zehirlenmelere ve ölümlere sebep oluyor.
Tarım zehirlerinin kullanımına ilişkin raporda pestisitlerin de etkisiyle Parkinson, lösemi, akciğer, meme kanseri, tip 2 diyabet, astım, alerji, obezite ve hormon bozukluklarında dünyada ciddi artışlar olduğuna dikkat çekildi.
“Tarımda Kullanılan Zehirler Hakkında Gerçekler ve Rakamlar: Pestisit Atlası” adlı raporda, dünyada yılda yaklaşık 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakası yaşandığı ve her yıl 11 bin kişinin doğrudan bu zehirlenme nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya konuldu.
Raporda, tarım zehirlerinin yararlı böceklerin yok oluşunu hızlandırdığına vurgu yapılarak, böcek popülasyonlarının yüzde 41 oranında azaldığı ve yararlı böceklere en çok neonikotinoid grubu pestisitlerin zarar verdiği belirtildi.
Türkiye’de ne durumda?
Raporda, Türkiye’de yılda 60 bin tona yakın pestisit kullanıldığı, bunun yaklaşık yüzde 50’sinin Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Bursa, İzmir ve Antalya’da tüketildiği ifade edildi.
Milliyet