Tüm dünyada en az 2.2 milyar, Türkiye’de ise yaklaşık 8.4 milyon kişide görme bozukluğu bulunuyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Topçu Yılmaz, göz hastalıklarını önlemek ve göz sağlığını korumak için şunları söyledi:
"Görme bozukluğunun etkileri her yaş grubunda farklı oluyor. Çocukluk döneminde ciddi görme bozukluğu olan çocuklarda motor, duyusal, sosyal becerilerin gelişimi belirgin olarak gecikiyor, okul başarısı düşüyor ve bu durum çocuğu bir ömür boyu etkiliyor.
Erişkinlerde ise görme bozukluğu işgücüne katılımı azaltıyor, sosyal izolasyona, ev ve iş kazalarında artışa neden oluyor."
Göz sağlığını korumak için öneriler:
Göz hastalıklarını önlemek ve göz sağlığını korumak için yapılması gerekenler var.
Örneğin sağlıklı beslenin, düzenli egzersiz yapın ve sigaradan uzak durun.
Özellikle çocukların günde 1.5 - 2 saat dışarıda vakit geçirmeleri sağlıklı göz gelişimi açısından önemli.
Güneşin zararlı etkilerinden gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü kullanın.
Bilgisayar ekranınızı göz seviyenizden 10-12 cm aşağıda ve gözlerinizden en az 50 cm uzakta olacak şekilde konumlandırın.
Monitörünüzün ekran aydınlatmasını, bulunduğunuz ortamın aydınlatmasından daha az olacak şekilde ayarlayın.
Gün içinde kısa molalar verin.
Cep telefonu ve tablet kullanımının tüm yaş gruplarında çok arttığını söyleyen Topçu, “Küçük ekrana uzun süreler bakmak gözde bulanık görme, ağrı, yorgunluk, kızarıklık ve göz kuruluğuna sebep oluyor.
‘Dijital göz yorgunluğu’ olarak da adlandırdığımız bu durumu önlemek için gün içerisinde sık sık mola vererek uzağa bakılmasına özen gösterilmesini öneriyoruz.
Ekrana bakarken gözlerimizi daha az kırpıyoruz. Bu da göz kuruluğuna neden oluyor. Bu nedenle ekrana bakarken gözlerimizi daha sık kırpmak ve doktorunuz uygun görürse gözyaşı damlaları ile gözü nemlendirmek de ekrana bağlı şikâyetleri azaltabilir”
Hürriyet