İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak06:51 Güneş08:23 Öğle13:12 İkindi15:32 Akşam17:54 Yatsı19:20
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 6°C Nem %81
Türkçe
30 Cemaziyelahir 1446 31 Aralık 2024 Salı
30 Cemaziyelahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:51 08:23 09:06 13:12 15:32 17:54 19:20
Giriş Yap

Fazlalıklardan kurtulup sadeleşmeye ne dersiniz?

30.11.2024    |

Tüketimin arttığı bir çağda yaşıyoruz. Her geçen gün farkında olmadan hayatımıza fazlalıklar ekliyoruz. Bir gün lazım olur diye sakladığımız, anıları hatırlatması için biriktirdiğimiz ama ne olduğunu unuttuğumuz eşyalar bu fazlalıkların büyük bir kısmını oluşturuyor.

Aynı şekilde, bilgisayarlarımız ve telefonlarımız da gereksiz uygulamalar, fotoğraflar ve dosyalarla dolup taşıyor.

Peki bu fazlalıklardan kurtulmak mümkün mü?

Günümüzde oldukça popüler olan ‘minimalizm’ ve ‘gönüllü sadelik’, bu fazlalıklardan kurtulmanın yollarını sunuyor. Minimalizm, diğer bir anlamıyla gönüllü sadelik, değerlerimize öncelik vermemiz için tüketimi ve gereksiz karmaşıklığı azaltmaya odaklanmayı önerir.

Hayatımızdaki fazlalıkların farkında mıyız?

Hayatımızdaki fazlalıklardan kurtulmak, düşünülenin aksine çok az şey bulundurmak anlamına gelmez. Aslında, sahip olduğumuz şeyleri değerlendirerek ihtiyaç duymadığımız şeyleri saklamamak ve gerçekten ihtiyaç duyduğumuz şeyleri hayatımızda tutmak demektir. Bu, yaşamımızı daha basit ve sürdürülebilir hale getirebilir, daha az tüketerek doğal dengeye katkı sağlayabilir ve eşyalarımızla kurduğumuz bağın yerine onları araç olarak gördüğümüzde daha anlamlı bir yaşam sürmemize yardımcı olabilir.

Araştırmalar, daha sade bir yaşama geçen insanların %85'inin psikolojik iyilik hallerinin bu süreçte arttığını göstermiştir. Ayrıca, fazlalıklardan kurtulan insanların tüketim isteğini daha iyi kontrol edebildikleri ve psikolojik ihtiyaçlarına daha iyi odaklandıkları düşünülmekte. Bu, fazlalıklardan kurtulmanın insanların psikolojik gelişimine katkı sağladığını göstermekte.

Hayatımızdaki fazlalıklardan kurtulmak için şunları düşünebiliriz:

* Bir şeyi saklayıp saklamamak konusunda karar verirken, "Bu şey hayatıma bir değer katıyor mu?" sorusunu kendimize sormak 

*  Gereksiz karmaşıklıkları azaltmak, özellikle giyim, mobilya, teknoloji ve dekorasyon konularında basit, işlevsel ve bizi mutlu eden eşyaları tutmak.

* Bilgisayar, telefon dosyalarımızı ve belgelerimizi basitleştirmek, gereksiz uygulamaları silmek, e-posta kutumuzu düzenlemek ve önemli belgelerimizi düzenli tutmak.

* Atık üretimini azaltmak için geri dönüşüm ve sıfır atık uygulamalarını benimsemek.

İhtiyaca göre alışveriş sadeleşmenin ilk adımı

* Alışveriş yapmadan önce gerçek ihtiyaçlarımızı değerlendirmek ve alışveriş yaparken uzun vadeli kullanabileceğimiz ürünleri tercih etmek, kısa vadeli mutluluklara odaklanmaktan kaçınmak.

* Evimizde fazlalıklardan kurtulmak için aksiyon almak. Oturma odalarımızdaki gereksiz dekorasyonları kaldırmak, kitaplarımızı gözden geçirmek ve sadece okumak istediğimiz veya başkalarıyla paylaşmak istediğimiz kitapları saklamak. Kullandığımız ve işlevsel olan eşyaları tutmak.

Evin odalarını gözden geçirerek sadeleşme

* Yatak odalarımızdaki gereksiz mobilyaları kaldırmak ve yatağın etrafındaki alanı açık tutmak. Sade ve temiz çarşaf, yastık ve nevresim takımları seçerek yatak odasını basit ve ferah tutmak. Dolabımızı gözden geçirmek ve kullanmadığımız giysileri bağışlamak. Sadece sıkça giydiğimiz ve sevdiğimiz giysileri saklamak.

* Mutfak tezgahımızı temiz tutmak ve sadece sık kullandığımız eşyaları tezgâhın üzerinde bulundurmak. Gereksiz mutfak eşyalarını ve ev aletlerini kaldırmak. Sadece sıkça kullanılan mutfak gereçlerini saklamak. Yemek alışkanlıklarımızı gözden geçirerek daha az yemek siparişi verip daha fazla yemek hazırlayarak atık miktarını azaltmak.

* Banyo dolaplarımızı ve rafları düzenlemek. Kullanmadığımız kozmetik ürünleri ve ilaçlarından kurtulmak. Banyo havlularını azaltmak ve sadece ihtiyaç duyduğumuz kadarını saklamak.

Hayatımızdaki fazlalıklardan kurtulmak daha fazla anlam ve mutluluk bulmanıza yardımcı olabilir. Bu adımları takip ederek, sade ve anlamlı bir yaşam yolunda fazlalıklarımızdan kurtulabiliriz.  

 ­

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2 Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close