Türkiye İzcilik Federasyonu’nun İstanbul Beykoz’da düzenlediği yaz izci kampına, deprem bölgesinden katılan izcilerin, ÇEKUD’un kurduğu atölyelerde ürettiği tohum topları, yurt genelinde toprakla buluşturulmaya başlandı.
Tohum toplarını doğayla buluşturma faaliyeti, iklim şartları dikkate alınarak Aralık ayında tamamlanacak.
İzci öğrencilerin ÇEKUD’un kurduğu atölyelerde yaptığı 81 bin tohum topu toprakla buluşuyor. Kasım ayında ilk etapta 22 ilde başlatılan topum toplarını doğayla buluşturma faaliyeti, şehirlerin yağış durumuna göre Aralık ayı sonuna kadar devam edecek.
Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği, ÇEKUD'un izcilik kampına özel geliştirdiği ve koordinasyonunu yürüttüğü ‘Tohumdan Fidana: 81 İle 81 Bin Tohum Topu’ faaliyetine yaşları 10-15 arasında olan 1.500’e yakın izci katıldı. Kampa katılan depremzede öğrenciler, temel izcilik eğitiminin yanı sıra kurulan atölyede, deprem sonrası gösterilen yardımseverlikten dolayı tüm Türkiye’ye teşekkür etmek için kendi elleriyle tohum topları üretti.
Üretilen tohum topları, her bir şehre bin adet olmak üzere 81 ile gönderildi. Tohum topları, çevre gönüllülerinin ve izcilerin katımıyla toprakla buluşturulmaya başlandı.
Tohum topu nedir?
Atalarımızın binlerce yıldır tohum saklama ve ekim yapma yöntemi olarak kullandığı tohum topu, çevresel sürdürülebilirlik bakımından gündeme gelen ve giderek önemi daha iyi kavranan fidan yetiştirme yöntemi. Tohum topu, iklim koşulları çimlenme için uygun olana kadar tohumları güvende tutar. Doğayla uyumlu, bakım gerektirmeyen etkili bir ağaçlandırma yöntemidir.
Tohum topunun doğaya faydaları
· Tohum topları, başta meyve çekirdekleri olmak üzere tohumlarla doğanın kendi kendini doğal sürecinde yenilemesine katkı sağlanması bakımından dünyamızı daha yaşanılır bir hale getirir.
· Özellikle meyve tohumlarının ağaca dönüşmesi ile birlikte yaban hayatının yaşamını devam ettirebilmesi için önemli bir besin kaynağı sağlanmış olur.
· Üretimi ve doğaya bırakılması oldukça kolay olan tohum topları, çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlar, sel ve erozyonun önlenmesine yardımcı olur.
Tohum topunun insanlara faydaları
· Tohum toplarının yapım süreci sürdürülebilir üretim bilincini artırır.
· Atölye süreci insanın toprak ve doğa ile ilişkisini kuvvetlendirir.
· Toplarda kullanılan tohumlar piyasadan tedarik edilebileceği gibi evde-işte, lokantada vb. yenilen meyvelerin çekirdekleri de biriktirilerek değerlendirilebilir.
· Tükettiğimiz meyvelerin çekirdeğinin doğal dönüşümle fidan haline gelmesine aracılık etmek insanın doğal hayata bakışını ve yaklaşımını güzelleştirir.
· Tohum topu yapımını deneyimleyenler, hayatları boyunca uygulayabilecekleri doğal bir hobi de edinmiş olur.