İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39 Öğle13:07
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %58
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Giriş Yap

Matematik nasıl kolay öğrenilebilir?

03.12.2023    |

 

Pek çok öğrenci, “Ben yapamam” diyerek matematiğe ön yargıyla yaklaşıyor ve başarılı olamıyor. Oysa hayatın her alanında var olan matematiği sevmek için oyunla öğrenmek, gerçek yaşamdan problemler çözmek çok etkili.

Öğrencilerin büyük çoğunluğunun okul hayatı boyunca anlamakta zorlandığı ve akademik başarılarının düşük olduğu derslerin başında matematik geliyor. Bu durum öğrenci değerlendirme programlarına da yansıyor.

Prof. Dr. Murat Tosun, “Bu olumsuz duyguları bir kenara itip günlük yaşantı rutinlerine kısa bir göz atsalar zannettikleri kadar güç ve çözümsüz bir problemle karşı karşıya kalmadıklarını fark edecekler” dedi.

Çocuklarda ön yargıları yıkmak ve matematik becerilerini geliştirmek için ihtiyaç durumlarını gerçekçi kılmanın önemine değinen Tosun, bu konuda şu noktalara dikkat çekti:

* Okullarda öğretilen matematik becerilerinde oyunlaştırma yoluyla yapılacak zenginleştirmeler korku ya da kaygının yıkılmasında işlevsel bir yük azaltıcı olacaktır.

* Gerçek hayattan çocukların yaşadığı ya da yaşaması olası ihtiyaç durumları seçilmeli. Örneğin kendi için bir oyun evi kuracak olan çocuk, uzunluk birimlerini, uzunluk ölçme araçlarını, alan ve hacim ölçümlerini deneyimleyerek öğrenecek, problem kendi ihtiyacından doğduğu için süreçte etkin kalarak yöntemler geliştirecek böylece hem bilgiyi edinecek hem de analitik düşünme becerisi gelişecek.

* Günlük yaşam ortamında deneme yanılmalara izin verip belki de gizil olarak gerçekleştirdiğimiz öğrenmelerin okul ortamında ortaya çıkmasına izin verilmeli.

* Bir iletişim aracı olarak matematik dilini, yani sayıları, sembolleri bilmek ve anlamak hayatımızı kolaylaştırıyor.

* Harita uygulamalarında, fiyat karşılaştırmasında sonuca matematiksel modeller götürüyor.

* Pozitif bilimlerin yanı sıra sosyal ve beşeri bilimlerde de matematiği kullanıyoruz. Örneğin bir toplumun sosyolojik ve psikolojik eğilimlerini tespit etmek için matematiksel modellemelerden yararlanıyoruz.

Sanat ve mimaride de var

Matematik gibi geometrinin de hayattaki önemine değinen Dr. Hülya Kılıç ile Oğuzhan Doğan, bu konuda da şu örnekleri verdi: “Dün dünyanın çevresini hesaplamada kullandığımız geometriyi bugün bir kuyruklu yıldıza uzay aracı indirebilmek için kullanıyoruz.

Mimar Sinan’ın camilerinin güzelliğinde, Mısır piramitlerinin gizeminde geometrinin payı var. ‘Güzel ve etkileyici’ diye isimlendirdiğimiz sanat eserlerinde ‘altın oran’ dediğimiz matematiksel bir oranı ve geometrik dönüşümleri görüyoruz.”

Milliyet

 

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Gençler Merak Ediyor
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Gençler Merak Ediyor
Gençler Merak Ediyor Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close