İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39 Öğle13:07 İkindi16:56
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 16°C Nem %66
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
Giriş Yap

Zeytinyağı bilişsel sağlığı koruyor

06.12.2023    |

On yıllarca süren bilimsel araştırma sonuçlarının bir derlemesi, bilişsel sağlığımızı korumak için soğuk sıkım sızma zeytinyağını öne çıkarıyor.

İran'daki bir üniversitenin araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışmaya göre, zeytinyağı tüketimi 55 yaş üstü yetişkinlerde bilişsel gerilemeyi azaltabiliyor. 

Çalışmaların tümü soğuk sıkım zeytinyağının düzenli kullanımının bilişsel performansı tutarlı şekilde artırdığını ve bilişsel sağlıkla olumlu yönde ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.

Sızma zeytinyağı ve bilişsel sağlık

Sızma zeytinyağı, anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleriyle bilinen çeşitli fenolik bileşikler açısından zengin. Sinir hasarını koruyucu etkileri çoğunlukla zeytin kırma işlemi sırasında salınan glukozidaz enzimi sayesinde oluşan bir polifenol bileşiğine atfediliyor. Söz konusu bileşen, sinirlerin iltihaplanması ve beyindeki proteinlerin zarar görmesine kadar bir dizi sağlık sorununu önlüyor. 

Zeytinyağı özütlenirken vücudumuzda emilimi yüksek, güçlü bir antioksidan oluşmakta. Beynimizin tabiri caizse zırhlı gibi koruma altında olan yapısı, pek çok maddeyi sınır dışı bırakma eğilimine sahip. Ancak oluşan antioksidan, kan-beyin bariyerini geçme ve beynimizdeki kıymetli yağ hücrelerini oksjene maruz kalarak bozulmaktan koruma kabiliyetine sahip. 

Tüm zeytinyağları arasında soğuk sıkım sızma zeytinyağı en yüksek kalite olarak kabul edimekte. Çünkü 27 derecenin altında soğuk sıkım; kimyasal çözücüler veya diğer rafine arıtma yöntemlerinin aksine mekanik bir özütleme ile zeytinin en güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar bileşenlerini koruyor.

Araştırmanın detayları

Araştırmacıların çeşitli veritabanlarından faydalanarak elediği ve sonuçlarını derlediği makaleler Akdeniz ve Ege ülkelerindeki katılımcının yer aldığı  çalışmalardan oluşuyor.

Bulgular, zeytinyağı tüketiminin ölçülen neredeyse tüm bilişsel alanlarda bilişsel performansı artırabileceğini gösteriyor. 

Çalışmalardan birinde, hafif bilişsel bozukluğu olan kişiler arasında bir yıl boyunca Akdeniz Diyetiyle beslenip erken hasat sızma zeytinyağı yiyenler küresel biliş ve harf akıcılığı kazanırken hafif bilişsel bozuklukları da dengelenmiş. 

Bir diğerinde sızma zeytinyağı bakımından zengin Akdeniz Diyetiyle beslenen kişiler 6,5 yıl boyunca takip edildiğinde görsel ve sözel hafıza ve özellikle akıcılık ile üstün bilişsel kabiliyetler ölçülmüş.

Bir başka çalışmada, Akdeniz Diyetine düşük dozda soğuk sıkım sızma zeytinyağı eklenmesinin 65 yaş üstü 180 kişide bilişsel performansı iyileştirdiği bulunmuş.

Araştırmacılar zeytinyağı ve bilişsel performans arasındaki nedensel ilişkiye yönelik daha geniş ölçekli çalışmalar da yapılması çağrısında bulunuyor.

 

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close