Acıkan mideniz mi duygularınız mı? Bazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır.
Duygusal açlık nedir?
Duygusal açlık, adı üzerinde kişinin kendini kötü ya da iyi hissettiği zamanlarında duygularını bir süreliğine kafasından uzaklaştırmak için kendisine keyif veren yiyecekler (abur cubur, şeker, çikolata vs.) tüketerek aşırı yeme ataklarından oluşabilecek bir yeme bozukluğudur. Duygusal yeme davranışı, olumsuz duygular yaşatan ortamlardan bir kaçış mekanizmasıdır.
Duygusal olarak yemek ihtiyacı neye karşı verilen tepkidir?
Duygusal yeme davranışı, kişinin yaşadığı hayal kırıkları, söylemek istediklerini söyleyememe, öfkeyi içine bastırma gibi duyguları azaltmak için verdiği bir tepkidir.
Duygusal ile fiziksel açlık arasındaki farkı nasıl anlarız?
Fiziksel açlık: Açlık hissi bir anda başlamaz, yavaş yavaş oluşur. Yemek yendikten sonra kişi acıkana kadar bir şey yemek istemez.
Duygusal açlık: Açlık hissi bir anda ortaya çıkar. Yemek yenildiği halde kişinin canı 10-15 dakika sonra tekrar bir şeyler yemek ister.
Yeme dürtünüzü tetikleyen sebebi araştırın!
Eğer sizi yemek yemeye tetikleyen duygu yalnızlık duygusuysa, bu konuda çözüm yolu olarak biraz daha sosyal olmayı deneyin.
Sevilmediğinizi düşündüğünüz için duygusal açlık hissediyorsanız ilk önce kendinizle barışın ve çözümün yemekten geçmediğini kendinizin ne kadar değerli olduğunu size kimsenin hatırlatmasını beklemeden bunu kendinize bizzat siz hatırlatın.
Stresli olduğunuz için mi yemek yemek istiyorsunuz?
Eğer gün içinde özel ya da iş hayatınızda yaşadığınız stresten dolayı yemek yemek istiyorsanız size stres yaşatan şeyin ne olduğunu bulun ve bu sıkıntının otomatik yeme tepkisi ile değil farklı bir aktiviteye yönlendirerek örneğin; spor yapma, kitap okuma bir arkadaşla sohbet vb. yeniden yapılandırın.
Duygusal yeme ile nasıl baş edilir?
Not alın: Beslenme alışkanlıklarınızla yüzleşmek adına gün içerisinde yiyip içtiklerinizi not alın.
Uykusuz kalmayın: Uykusuzluk iştah ve besin alımı üzerinde oldukça etkilidir. Eğer duygusal olarak kendinizi kötü hissediyor ve içinizden hiçbir şey yapmak gelmiyorsa kendinize güzel bir uyku ziyafeti verin.
Stresten uzak durun: Stres, üzüntü gibi duygulardan ve sizi bu duruma sürükleyen kişilerden mümkün olduğunca uzak durun.
Su için: Bazen açlık ve susuzluk duygusu birbirine karışabilir. O yüzden gün içinde üzülseniz de sevinseniz de aç hissettiğinizde 1-2 bardak su içip 10 dakika bekleyin. Gerçekten aç olmadığınızı anlayacaksınız.
Hareket edin: Kendinizi duygusal açıdan yalnız hissettiğinizde hareketsiz kalmak yerine, evde, ofiste oturduğunuz yerde sakinleştirici egzersizler ile esneme hareketleri yapın.
Yardım alın: Her şeyi denediğiniz halde yine de kendinize engel olmuyorsanız bir uzmandan yardım alın.
Hürriyet