Isınma, yakıt ve elektrik ihtiyacının karşılanmasında büyük oranda tercih edilen petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar sera gazı salımına yol açarken bu durumun önüne geçmede yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesi önem taşıyor.
Türkiye'nin 2023 Kasım ayı itibarıyla 106 bin 152 megavata ulaşan kurulu elektrik gücünün yüzde 29,8'i hidroelektrik, yüzde 23,9'u doğal gaz, yüzde 20,5'i kömür, yüzde 11'i rüzgar, yüzde 10,6'sı güneş, yüzde 1,6'sı jeotermal ve yüzde 2,6'sı diğer kaynaklardan elde edildi.
Buna göre güneş enerjisinde kurulu güç, 10 bin megavat sınırını aşarken en büyük kapasite artışı güneş enerjisinde hedefleniyor ve güneş enerjisi kurulu gücünün 2035'te 52,9 gigavata yükselmesi planlanıyor.
Yapılan bir çalışmada, depremden etkilenen 11 il dışında kalan 70 ilde çatılara kurulabilecek güneş enerjisi potansiyeli tespit edildi.
Çatılara kurulabilecek güneş santrali potansiyelinin, toplam güneş kurulu gücünün 10 katına yakın olduğu ve bu potansiyel sayesinde toplam elektrik tüketiminin yüzde 45'inin karşılanabileceği hesaplandı.
Türkiye'de toplam çatı üstü kapasite potansiyelinde İstanbul nüfus avantajıyla 10,3 gigavatla ilk sırada bulunurken, onu 10,1 gigavatla Ankara ve 9,3 gigavatla İzmir takip ediyor.
Üretim potansiyeli açısından ise Ankara 12,5 teravat saat ve İzmir 12,4 teravat saat ile güneş potansiyeli en yüksek iki il olurken, onları 11,4 teravat saat ile İstanbul izliyor. Konya 8,6 teravat saat, Manisa 6,4 teravat saat, Bursa 5,4 teravat saat, Afyonkarahisar 5,3 teravat saat ve Balıkesir 4,7 teravat saat ile üretim potansiyeli yüksek kentler arasında yer alıyor.
Çatısına GES kurmak isteyen vatandaşlar ne yapmalı?
Çatı üstü GES kurulumu için gerekli olan güneş paneli, invertör, panel taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri, elektrik panosu ve çift yönlü sayaç gibi malzemelerin hazırlanması sonrası bağlı bulunan dağıtım şirketine yapılan başvuru ile sürecin başladığını bildiren uzmanlar, evrakların değerlendirilerek onay sürecine geçildiğini anlattı.
Onaylar alındıktan sonra dağıtım şirketiyle bağlantı anlaşması imzalanıyor. Ardından güneş santrali kurulum süreci başlıyor.
AA