Fransa, İtalya, Danimarka ve Hollanda enerji talebini karşılayabilmek adına özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarını artırma hedeflerini açıkladı.
Fransa'nın enerji geleceği: Rüzgar ve nükleer enerji
Fransa, rüzgar enerjisinin gelişmesi için büyük yatırımlar yapmayı planlıyor. Bu çerçevede deniz üstü rüzgar enerji tesislerinin kapasitesinin 2035'e kadar daha da artırılması hedefleniyor. Ülkedeki enerji üretimi çoğunlukla nükleer enerji santrallerinden oluşurken, Fransa Cumhurbaşkanı’nın deniz üstü enerji üretim tesislerinin sayılarını artıracaklarını, mevcut olan ve planlanan Fransız tesislerinin kapasitesinin 2050'ye kadar toplamda 45 gigavata kadar artırılmasının hedeflendiğini açıklamasıyla rüzgar enerjisi sektörüne olan ilgi de arttı.
Nükleer enerjiye güvenin ve yatırımın yüksek olduğu Fransa’da, rüzgar enerjisinin elektrik üretiminde ikinci en önemli kaynak olacağı öngörülüyor.
Ülkedeki en önemli enerji kaynağı olan nükleer enerji üretim tesislerine de önümüzdeki dönemde yoğunlaşılacağı öngörülüyor. Dünya genelinde nükleer enerjide üçüncü en büyük üretici konumunda olan Fransa, 2050 yılına kadar nükleer enerji üretimini üç katına çıkarmayı hedefliyor. Mevcut 56 nükleer tesisin çoğunluğunun 1980’li yıllarda inşa edilmiş olması, bu tesislerin ömürlerinin yakında biteceğine işaret ediyor. Yetkililere göre yakın gelecekte enerji üretiminde aksama olmaması adına yeni nükleer tesislerin inşa edilmesi gerekmekte.
İtalya'nın yenilenebilir enerji kurulumunda hızlı adımlar
1990 yılında nükleer enerjiden tamamen çıkan İtalya, günümüzde artan enerji ihtiyacı doğrultusunda rüzgar enerjisi sektörünün genişlemesine büyük yatırımlar yapmayı planlıyor..
Bu doğrultuda, toplamda 27,4 milyar avro, yeni yenilenebilir enerji tesislerine, bürokrasinin azaltılmasına, enerji yoğun endüstrilere yardımlara ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için yeni ithalat terminallerine akacak.
Danimarka: Yenilenebilir ısıtma yolunda büyük adımlar
Danimarka'da AB'nin en büyük jeotermal enerji santrali için sondaj çalışmaları başladı. Çalışmaların sonlanması ile Aarhus'taki her beş evden biri, santralin sağladığı yeraltı sıcaklığıyla ısıtılacak.
Çalışmalar kapsamında yedi adet 2,5 kilometre derinliğinde kuyu açılacak. Bu kuyular aracılığıyla, yerin derinliklerinden sıcak su yüzeye çıkarılacak ve evlerde ısınma için kullanılabilecek. Ardından soğumuş su yeniden yer altına pompalanacak ve doğal ısı sayesinde tekrar ısınıp yüzeye çıkarılacak.
Yetkililer, yeraltı sıcaklığıyla ilgili büyük umutlar besliyor ve "Rüzgar ve güneş bugün elektrik üretimi için ne ifade ediyorsa, jeotermal enerji de ısıtma için aynı öneme sahip olabilir" diyor.
Hollanda'da yenilenebilir enerji atağı
2023 yılında Hollanda'da üretilen elektriğin %48'i güneş, rüzgar ve su gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. Mayıs ile temmuz ayları arasında üretilen elektriğin yarısından fazlası yenilenebilir kaynaklardan gelirken, temmuz ayında bu oran % 57'ye yükseldi. Yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriğin yıllık bazda % 21 artması, fosil yakıtlardan üretilen elektriğin payının azalmasını sağladı.
Fosil yakıtlardan üretilen miktar % 12’lik bir düşüşle 58 milyar kWh seviyesindeyken, kömür ve doğal gazdan üretilen elektrik miktarları ise sırasıyla %38 ve %4 azaldı. Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ise 57 milyar kWh'a yükseldi.
Güneş enerjisi sektöründe % 24 artışla önemli bir büyüme yaşandı. Yetkililer, yenilenebilir enerjinin payının gelecekte de artarak devam edeceğini belirttiler.