İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:00 Güneş05:48 Öğle13:16 İkindi17:11 Akşam20:31 Yatsı22:10
Hava - Hava durumuAçık 23°C Nem %77
Türkçe
21 Muharrem 1446 27 Temmuz 2024 Cumartesi
21 Muharrem 1446
İmsak
04:00
Güneş
05:48
İşrak
06:29
Öğle
13:16
İkindi
17:11
Akşam
20:31
Yatsı
22:10
Giriş Yap

Avrupa’da alternatif enerjilere yatırım artıyor

17.05.2024    |

Fransa, İtalya, Danimarka ve Hollanda enerji talebini karşılayabilmek adına özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarını artırma hedeflerini açıkladı.

Fransa'nın enerji geleceği: Rüzgar ve nükleer enerji 

Fransa, rüzgar enerjisinin gelişmesi için büyük yatırımlar yapmayı planlıyor. Bu çerçevede deniz üstü rüzgar enerji tesislerinin kapasitesinin 2035'e kadar daha da artırılması hedefleniyor. Ülkedeki enerji üretimi çoğunlukla nükleer enerji santrallerinden oluşurken, Fransa Cumhurbaşkanı’nın deniz üstü enerji üretim tesislerinin sayılarını artıracaklarını, mevcut olan ve planlanan Fransız tesislerinin kapasitesinin 2050'ye kadar toplamda 45 gigavata kadar artırılmasının hedeflendiğini açıklamasıyla rüzgar enerjisi sektörüne olan ilgi de arttı. 

Nükleer enerjiye güvenin ve yatırımın yüksek olduğu Fransa’da, rüzgar enerjisinin elektrik üretiminde ikinci en önemli kaynak olacağı öngörülüyor. 

Ülkedeki en önemli enerji kaynağı olan nükleer enerji üretim tesislerine de önümüzdeki dönemde yoğunlaşılacağı öngörülüyor. Dünya genelinde nükleer enerjide üçüncü en büyük üretici konumunda olan Fransa, 2050 yılına kadar nükleer enerji üretimini üç katına çıkarmayı hedefliyor. Mevcut 56 nükleer tesisin çoğunluğunun 1980’li yıllarda inşa edilmiş olması, bu tesislerin ömürlerinin yakında biteceğine işaret ediyor. Yetkililere göre yakın gelecekte enerji üretiminde aksama olmaması adına yeni nükleer tesislerin inşa edilmesi gerekmekte.

İtalya'nın yenilenebilir enerji kurulumunda hızlı adımlar 

1990 yılında nükleer enerjiden tamamen çıkan İtalya, günümüzde artan enerji ihtiyacı doğrultusunda rüzgar enerjisi sektörünün genişlemesine büyük yatırımlar yapmayı planlıyor..

Bu doğrultuda, toplamda 27,4 milyar avro, yeni yenilenebilir enerji tesislerine, bürokrasinin azaltılmasına, enerji yoğun endüstrilere yardımlara ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için yeni ithalat terminallerine akacak.

Danimarka: Yenilenebilir ısıtma yolunda büyük adımlar

Danimarka'da AB'nin en büyük jeotermal enerji santrali için sondaj çalışmaları başladı. Çalışmaların sonlanması ile Aarhus'taki her beş evden biri, santralin sağladığı yeraltı sıcaklığıyla ısıtılacak.  

Çalışmalar kapsamında yedi adet 2,5 kilometre derinliğinde kuyu açılacak. Bu kuyular aracılığıyla, yerin derinliklerinden sıcak su yüzeye çıkarılacak ve evlerde ısınma için kullanılabilecek. Ardından soğumuş su yeniden yer altına pompalanacak ve doğal ısı sayesinde tekrar ısınıp yüzeye çıkarılacak. 

Yetkililer, yeraltı sıcaklığıyla ilgili büyük umutlar besliyor ve "Rüzgar ve güneş bugün elektrik üretimi için ne ifade ediyorsa, jeotermal enerji de ısıtma için aynı öneme sahip olabilir" diyor.

Hollanda'da yenilenebilir enerji atağı

2023 yılında Hollanda'da üretilen elektriğin %48'i güneş, rüzgar ve su gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. Mayıs ile temmuz ayları arasında üretilen elektriğin yarısından fazlası yenilenebilir kaynaklardan gelirken, temmuz ayında bu oran % 57'ye yükseldi. Yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriğin yıllık bazda % 21 artması, fosil yakıtlardan üretilen elektriğin payının azalmasını sağladı.

Fosil yakıtlardan üretilen miktar % 12’lik bir düşüşle 58 milyar kWh seviyesindeyken, kömür ve doğal gazdan üretilen elektrik miktarları ise sırasıyla %38 ve %4 azaldı. Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ise 57 milyar kWh'a yükseldi.  

Güneş enerjisi sektöründe % 24 artışla önemli bir büyüme yaşandı. Yetkililer, yenilenebilir enerjinin payının gelecekte de artarak devam edeceğini belirttiler.

­

 

 

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close