Dünyanın en büyük nüfuslu Müslüman ülkesi Endonezya, helal belgelendirme adımlarını sağlamlaştırırken, sayısı 28 milyonu aşan küçük işletmelerini koruma kararı aldı.
Helal Ürünler Garanti Kanunu, Endonezya'da dağıtılan tüm ürünlerin Helal standartlarını karşılamasını amaçlıyor. Buna göre ülkede satışı yapılan tüm gıda ve ilişkili ürünlerde 17 Ekim 2024 itibarıyla helal belgesi zorunlu.
Endonezya Ekonomik İşler Koordinasyon Bakanı, küçük işletmeleri desteklemeye yönelik önemli bir hamleyle, hükümetin bu işletmeler için zorunlu helal sertifikasyonunu 17 Ekim 2026'ya kadar erteleyeceğini duyurdu. Bu kapsamda KOBİ'lere düzenlemelere uyum sağlamaları için daha fazla zaman sağlanması hedefleniyor.
Uzatma, bu işletmelere ürünlerinin helal standartlarını karşılamasını sağlamak için ek süre sağlıyor ve böylece büyüme ve uyumluluk çabalarını destekliyor.
Mevcut sertifika durumu
Helal Ürün Garantisi Düzenleme Kurumu, 15 Mayıs 2024 itibarıyla 2019 yılından bu yana 4 milyonu aşkın ürüne helal sertifikası verdi. Bu rakam, 10 milyon ürün hedefinin yüzde 44'ünü temsil ediyor. Tahminen 28 milyon KOBİ'nin bulunduğu Endonezya'da sertifikasyon hedefine ulaşmak biraz daha zaman alabilir.
Sertifikasyon için genişletilmiş yetki
Hükümet, sertifikasyon sürecini kolaylaştırmak için, Endonezya Alimler Meclisi, Açe Din İşleri Danışma Kurulu ve Helal Ürün Fetva Komitesi dahil olmak üzere bölgesel kurumlara helal sertifika verme yetkisini genişletti. Bu merkezi olmayan yönetim, sertifikasyon sürecini ülke çapındaki KOBİ'ler için daha erişilebilir ve verimli hale getirmeyi amaçlıyor.
Ertelemenin daha geniş etkileri
KOBİ'lere yönelik helal sertifikasyonun ertelenmesi kararı, gıda ve içecek sektörünün ötesinde çeşitli sektörler için de geçerli olacak. Bunlar arasında kozmetik, aksesuar, ev eşyaları ve sağlık cihazları da bulunuyor.
Helal sertifikasyon taahhüdü
KOBİ'ler için son tarih uzatılmış olsa da hükümet, orta ve büyük ölçekli işletmeler için hala 17 Ekim 2024 olarak belirlenen zorunlu helal sertifikasyonu konusunda kararlılığını sürdürüyor. Bu aşamalı yaklaşım, KOBİ'lerin kapasitelerini karşılarken helal standartlarını korumaya yönelik dengeli bir çabayı yansıtıyor.
2014 yılında yürürlüğe giren Helal Ürünler Garanti Yasası’ndan bugüne tüm gıda ürünlerinde helal belgesi şartı, çeşitli düzenlemeleri ve fırsatları beraberinde getiriyor.
Endonezya, 17 Ekim 2024 itibarıyla tüm yiyecek, içecek, et ve kümes hayvanı ürünlerinin 2014 yasasına uygun olmasını, dolayısıyla helal ürün ithalatında bulunan şirketlerin ve sertifika kurumlarının ilgili yerli kuruluşla akreditasyonlarını tamamlamasını zorunlu kılıyor. Hali hazırda farklı ülkelerden helal sertifikası bulunan işletmeler ve ürünleri için kolaylaştırılmış akreditasyon imkanı sunuyor.
Tedarikçi ülkeler ve çeşitlilik
Bugüne kadar Malezya, Suudi Arabistan, Singapur, İran, Türkiye ve Avrupa’dan önemli kuruluşlar da dahil olmak onlarca helal sertifikasyon kuruluşu Endonezya’nın milli helal kurumundan tam akreditasyon aldı. Bu küresel katılım, hükümetler arası imzalanan karşılıklı mutabakat zaptları yoluyla da gerçekleşebiliyor.
Tüm gıda ürünlerinde helal belgesini zorunlu kılan söz konusu gelişme, yüksek potansiyelli helal pazarına girmek isteyen şirketler için de güzel bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
Sertifika almak isteyen işletmeler, Endonezya helal kurumunun çevrimiçi sistemi olan SIHALAL aracılığıyla doğrudan başvuruda bulunarak, birkaç gün içinde geçerli belge alabiliyor.
Böylece daha şeffaf, sağlam ve küresel olarak tanınan bir Helal sertifikasyon ekosistemi oluşturulması, tüketici güveninin artırılması ve helal sektöründe uluslararası ticari ilişkilerin kararlılıkla geliştirilmesi amaçlanıyor.
Halaltimes