Hicri 1446 yılı geldi; içinde yeni umutlar, niyetler, kararlar, plan ve programlar barındırıyor. Yeni hicri yılla birlikte biz de daha iyiye, daha güzele hicret etmek istiyoruz. Yaratıcımızın hoşnutluğunu kazanmak için güzel vesileler edinmek hedef ve niyetindeyiz.
Her günümüzün bir öncekinden daha iyi olmasını nasıl sağlarız? Kişisel hayat kalitemizi ve standartlarımızı nasıl yükseltebiliriz? Cevaplar kişisel hayat planı yapmakta gizli!
Günümüzde aklımızı, gönlümüzü çelebilecek çok fazla meşguliyet var. Önceden bir eylem planı yapmadığımızda kıymetli vaktimiz elimizden kayıp gidebiliyor. Evren boşluk kabul etmiyor ve günlerimizi, evlerimizi, kalplerimizi hep iyiyle doldurmak bize düşüyor. İşte hayatı planlamak ve programlamak; iyinin provasını yapmak, gönlümüzü, beynimizi iyiye programlamak anlamına geliyor.
Yaratılış gayemize uygun hayat planı yapmak, iyiyi yapmaya niyet etmektir.
Niyet ettiğimiz anda beynimiz, hayatımız da programlanmaya başlar. Dualar ve karşılıklar o yönde ilerler. Peygamber Efendimiz (SAS.), kişiye istediğinin muhakkak verileceğini buyurur. (Müsned, III, 18). Öyleyse her şey istemeyle başlar.
Neleri istemeyi düşünüyoruz? Hayatı planlamak, bu istekleri belirleyip, istediklerimize ulaşma yolculuğumuzun haritasını çizmektir. Hayat denen bu yolculuğun rotasını çizmek, dümeni elimize almak, yolda karşılaşabileceğimiz zorluklara önceden tedbirler almaktır. Kılavuzlardan yardım almak, bu yollardan daha önce geçmişlerin öğütlerine kulak vermektir. Pusulamızı yani bize daima doğru yönü gösterecek olan Kur’an’ı ve sünneti elimizden ve gönlümüzden bırakmamaktır. Peygamber Efendimiz (SAS.) “Kişinin boş işlerle meşgul olmaması, onun İslam’ının güzelliğindendir.” (Tirmizi, Zuhd, 11) buyurmuştur.
Öyleyse iyi niyetlerle bir hayat planı yapalım!
Günlük, gecelik, haftalık, aylık, yıllık planlar yapalım. Vakitlerimizi, tatillerimizi planlayalım. Dinlenme anlayışımızı yeniden değerlendirelim. Boş durarak değil, başka bir iş yaparak dinlenelim.
Yaşamak için bir neden, bir hedef yoksa insanlar hızla kendilerini tüketir. Araştırmalar üretkenliğe devam eden zihnin beden yaşı ilerlese bile ihtiyarlamadığını gösteriyor. Hiçbir şey yapmasa da hedefler, kesin hedefler, bir insanı canlı tutmaya yetiyor.
Başarılı insanın en önemli özelliği, zamanı iyi ve verimli kullanmasıdır. Vazgeçmeden çalışmaya devam etmesidir. Zorluklar, engeller çıktığında plan ve programını güncelleyip kararlılıkla yoluna devam etmesidir.
Hayatımızda olmazsa olmazlar nelerdir?
Kulluk vazifelerimiz, ailemiz, eşimiz, çocuklarımız, akrabalarımız, dostlarımız, işimiz gibi. Daha sonra da daha önemliden az önemliye doğru hedeflerimizi hayatımıza yerleştiririz.
Bu hedefleri ve önem derecelerini belirlerken, kendimize şu soruları sorabiliriz:
Ben kimim? Hayat ve yaratılış gayem nedir? Önümdeki imkanlar nelerdir? Nasıl olmak istiyorum? Nasıl olmak istemiyorum? Yeteneklerim nelerdir? İlham kaynaklarım nelerdir? Gelecekteki ümitlerim ve hayallerim nelerdir? Hedeflerime ulaşabilmek için ne gibi planlarım var? Yolumu çizebilmek için kaynaklarım nelerdir?
Kur’an-ı Kerim’de zaman kavramları içinde en fazla gün kelimesi geçer (475 kez). Gün de gece ve gündüz olarak bölümlere ayrılır. “Ömür bir gündür, o da bu gündür” anlayışıyla her günü planlamak ve değerlendirmek ömrü değerlendirmektir.
Peygamber Efendimiz (SAS.) bizlere vaktimizi dört bölüme ayırmamızı tavsiye ediyor. Bunlar: ibadet, rızık için çalışmak, iyiliği tavsiye edip kötülükten sakındırmak ve tefekkür etmek olarak sıralanıyor (Deylemi). Yine “Allah katında işlerin en makbulü az da olsa devam üzere yapılanıdır.” (Buhârî, İman 32; Müslim, Müsafirîn 215-218, Münafıkın, 78) buyuruyor.
Plan yapmada ilk adımımız niyet ve samimiyet! Niyetimizde ne kadar samimiysek o kadar hızlı yol alabiliriz.
Dünyanın her yerinde zor ve kolay, büyük ve küçük bütün işleri başaran kimseler için gün 24 saattir. Başarılı insanların en önemli özelliği günlerini, haftalarını, aylarını, yıllarını programlamalarıdır. Hayatı programlamak aynı zamanda beynimizi de programlamaktır. Araştırmalar gösteriyor ki, bir işe daha az zaman ayırmak o işi daha kısa sürede bitirebilme becerisini beraberinde getiriyor. Daha yoğun kimseler daha fazla işi bir güne sığdırabiliyor. Öyleyse samimi bir niyetle işlerimizi yetiştireceğimize inanarak 24 saatimizi planlamak önemli!
Haydi planları yazmaya!
Bir hayat planı hazırlamak için gerek iki basit malzeme var: Bir defter ve bir kalem. Bizleri iyiliğe götüren hedeflerimizin yaratılış gayemizle sağlamasını yaparak önce beynimize yazalım, sonra elimizdeki program defterlerimize ve asıl hayatımızda yazılmakta olan deftere..
Hayattan beklentilerimizi, amaçlarımızı hedeflerimizi, hayallerimizi yazalım. Bugüne kadar neler yaptığımızı yazalım. Neler başardık? Neler hissettik? Bu başarıları nasıl kazandık? Hangi duygu ve düşünceler bizi güdüledi? Hangi duaları ettik? Yardımcılarımız kimlerdi?
Hayatımızın başarı planının formülünü aşama aşama gözden geçirelim.
- Halis bir niyet, bu niyete uygun hedef ve amaç belirleme.
- Bu niyetimize uygun hedef ve amacın bize neler kazandıracağını hissetmek ve yaşamak. Bu basamak amacımızın reklamıdır.
- İçsel disiplin. Seçimler söz konusunda bizi amacımıza götürecek olanı, anlık hazları terkedip, gelecekteki daha büyük bir ödül için çabaya devam etmeyi sağlayan güç.
- İçsel disiplin sayesinde seçimleri ömür boyunca devam edecek hayırlı alışkanlıklar için önce zor gelse de tekrarlamak.
- Başarabileceğine inanmak. Ettiği duanın kabul edileceğine, inanmaktır. Yağmur duasına çıkarken yanına şemsiye almaktır.
- Yaptığın işi sevmek. Sevdiği işi yapmak ve yaptığı işi sevmek insanın enerjisini ve başarısını yükselten çok önemli bir unsurdur.
- Büyük hedefi parçalara bölüp, bir dizi küçük hedefler belirleyip onları bitirerek adım adım başarıya ulaşmak.
- Önceki başarısızlıkları değil başarıları hatırlayarak, bizi bu başarılara götüren motivasyon stratejisini bulmak.
Geçmişten kazandığımız tecrübelerle, taze, sağlaması yapılmış niyetlerle, haydi yeni planlar yapalım! Bugün dünün yarını. Dün bugün neler yaptık, yarın neler yapmak istiyoruz? Her günü diğerinden daha iyiye programlayalım. Gayret gösterelim;
Tevfik Allah (c.c.)’tan.
DOSYA: Kişisel Hayat Planı
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.