Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki El-Ula kenti yakınlarında M.Ö 5500 ile 8000 arasına tarihlenen Cilalı Taş Devri’ne ait yerleşim birimleri keşfedildi.
El-Ula Arkeoloji Kurulu tarafından konuya ilişkin yayınlanan açıklamada, Arkeologların söz konusu yerleşim yerlerinde çalışmalarını sürdürdüğünü ve eski bilimsel kanıtları değiştirecek delillere ulaştığı bildirildi.
Ticaret, hayvancılık ve madencilik yapıyorlardı
Açıklamada, yerleşim yerlerinde bulunan kalıntıların M.Ö 6000’e tarihlendiği belirtilirken önceki bilimsel açıklamaların aksine söz konusu yerleşimlerde yaşayan insanların çok daha gelişmiş ve istikrarlı bir toplum şeklinde yaşadığı öne sürüldü. Yerleşim yerlerinde yaşayan insanların ticaret, hayvancılık ve madencilik işleriyle uğraştığına dair kanıtlara ulaşıldığı belirtilen açıklamada, insanların o dönemde mücevhercilik yaptığına dair delillerin de olduğu kaydedildi.
Evlerin çatıları hayvan derisinden
El-Ula kentinin kuzeyinde bulunan yerleşim yerlerinde yer alan evlere ait duvarların taş bloklar şeklinde dört ile sekiz metreye ulaşan yüksekliklere sahip olduğuna işaret edilen açıklamada, bulguların evlerin çatılarının hayvan derileriyle kaplandığını gösterdiğinin altı çizildi.
Öte yandan, yerleşim yerlerinin bulunduğu El-Ula kenti yakınlarında M.Ö 5000 ile 2000 arasına tarihlenen ve İncil’de Dedan ismiyle geçen El-Ula Antik Kenti de bulunuyor. Yeni bulunan yerleşimlerin tarihlerinin daha eskiye dayanması ise bölgedeki insan varlığının kökenlerine ilişkin yeni tezlere kapı aralayabilir.