Özellikle hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde yaşanan ve gündeme gelen orman yangınları kimi zaman küçük çaplı kimi zaman da çeşitli etkilerle geniş bir alana yayılan duruma dönüşebiliyor.
Peki, orman yangınlarının sebepleri neler, bu yangınlar nasıl önlenebilir?
Prof. Dr. Yılmaz Çatal, AKRA’da katıldığı bir programda bu sorulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu:
“İnsanoğlu var olduğu gündem bugüne ormanlar barınma, gıda, enerji gibi birçok ihtiyaç ile kullanılagelmiştir. Bu ihtiyaçlar arttıkça insanların ormanlar üzerindeki etkileri de artmakta. Enerji kullanımında ormanlar da önemli yer tutmakta. İnsan hareketliliği, ekstrem iklim olayları, orman ekosistemlerini etkilediği için yangınların afetlere dönüşme potansiyeli de artmakta.
İstatistiklere bakıldığında Türkiye’de yılda 3 bin dolayında orman yangını ortaya çıkıyor.”
Yangınların çıkış sebepleri neler?
“Yangınların yüzde 98’i insan etkisiyle ortaya çıkıp büyümekte. Dikkatsizlik, sigara izmariti, bahçe temizliği, mangal yakımı gibi faktörlerle yangınlar başlayıp büyüyebilmekte. Yüzde 2’lik kısmı ise yıldırım düşmesi vb. gibi doğal hadiselerle ortaya çıkıyor” diyen Çatal şöyle devam etti:
“Yangınlara sebep olan 3 bileşen bulunuyor: Yangın üçgeni olarak tabir edilen, ‘Yanıcı madde, yakıcı madde ve sıcaklık’ yangını büyütüp genişletebilmekte.
Yanıcı madde kontrol altına alındığında yangınlar önlenebilir oluyor. Yanıcı madde miktarının azaltılması yangının büyümesini engelleyebiliyor.”
“Yangınları önlemek daha az maliyetli”
“Diğer yandan orman yangınlarının söndürülmesi ciddi bir maliyet getirmekte olduğu için asıl odaklanılması gereken yangının ortaya çıkmasını önlemek konusunda olmalı.”
Sıcak havaların etkileri
Meteorolojik anlamda 5 günden fazla bir sürede ve ortalamanın 5 derece üzerinde olan sıcaklıklar, sıcak hava dalgası olarak tabir edilmekte. Bu dönemlerde daha dikkatli olunmalı.
Yangınların önlenmesi için hangi tedbirler alınmalı?
Artan sıcakların etkisiyle yangın riskine karşı, son 3 yıldır ülkemizde ormanlık alanlara girişlerin yasaklanması uygulaması devreye konulmakta.
Orman yangınlarını söndürme gönüllüleri, orman köylüleri ve orman yakını köylerde çeşitli eğitimler verilerek bilinç düzeyi artırılmakta.
Tüm bunlarla birlikte ormanları koruma bilinci oluşmadığında yangınlar da kaçınılmaz olabiliyor.
Hepimize düşen sorumluluk; ormanda ateş yakılmaması, dumansız piknik yapılması, sigara izmaritinin gelişigüzel atılmaması, çöplerin yanıcı madde riski sebebiyle çevre temizliğine daha fazla özen gösterilmesi olmalı.
Ormanları doğal ortamı içinde kullandığımızda bu alanlardan daha fazla fayda sağlayabiliriz.
Piknik ve çeşitli sosyal kültürel faaliyetleri yaparken hassasiyet gözetirsek yangın sezonlarını atlatabilir ve ormanları koruyabiliriz.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.