Dünyada ve ülkemizde hızla yaygınlaşan kanser artık genç yaşlarda da sıkça görülüyor.
Dünya çapında Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı verilerine göre 2022 yılında erkeklerde en sık görülen üç kanser türü akciğer, prostat ve kolorektal kanseri iken kadınlarda meme, akciğer ve kolorektal kanseri oldu.
Mide kanserinde artış
Tıbbi Onkoloji Bölümünden Doç. Dr. Özlem Ercelep, “Yaşlandıkça kanser riskimiz artmakta ve ortalama kanser tanı yaşı 68 civarında. Ancak son yıllarda, 50 yaş altındaki yetişkinlerde çeşitli organ kanserlerinin görülme sıklığı artıyor.” dedi.
Kolon ve rektum kanserlerinin erken yaşta görülen türler olduğunu hatırlatan Ercelep, "Kolorektal kanser sıklığı insidans oranları 2000'den bu yana 50 yaş ve üzeri yetişkinler arasında düşerken, bu oran 50 yaş altı kişilerde artıyor. Bunun önemli bir nedeni 18-24 yaş arası obezite oranı 1980’lerde yüzde 6 civarındayken, günümüzde yüzde 30’un üzerine çıkması gösterilebilir.
Mide kanseri ve yemek borusu kanserlerinde de son yıllarda genç yaşlarda görülme sıklığında artış var. Bu kişilerde yemek borusu kanseri için sigara içme, obezite ve reflü hastalığı risk oluştururken, tüm mide kanserleri için bir risk faktörü" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Çetin Ordu ise “Dünyadaki istatistiklere de baktığımızda 2019 yılında, 1999 yılına göre kanser görülme sıklığı artmış.” dedi. Gençlerde kanser vakalarının artmasına ilişkin Dr. Ordu, şunları söyledi: "Beslenme alışkanlıklarının küçük yaştan itibaren fast food tarzına dönüşmesi, bu kadar uyarıya rağmen sigara kullanımının gençlerde çoğalması, kanser yaşının giderek erkene gelmesine neden oluyor."