İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi15:24 Akşam17:48 Yatsı19:12 İmsak06:26 Güneş07:55 İşrak08:37 Öğle12:56
Hava - Hava durumuFırtına 5°C Nem %82
Türkçe
21 Cemaziyelevvel 1446 23 Kasım 2024 Cumartesi
21 Cemaziyelevvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:26 07:55 08:37 12:56 15:24 17:48 19:12
Giriş Yap

Toprağımızı tanıyor ve seviyor muyuz?

09.08.2024    |

Toprak, yeryüzünün yüzeyini kaplayan, bitkilerin büyümesi için gerekli besin maddelerini içeren, organik ve mineral maddelerin karışımından oluşan bir tabakadır.

Toprak, bitkilerin yetişmesi, suyun depolanması, besin maddelerinin sağlanması ve birçok canlıya yaşam alanı sunması gibi önemli fonksiyonlara sahiptir.

Toprak ve yaşam bağı

Toprak ve yaşam arasındaki bağlantı çok yönlü. Toprak, bitkilerin büyümesi için gerekli besin maddelerini sağlar ve suyun emilimini destekler. Bu sayede bitkiler beslenir ve büyür, dolayısıyla toprak, bitkilerin hayatta kalması için hayati öneme sahip.

Aynı zamanda toprak, birçok canlının yaşam alanı. Toprağın içinde yaşayan organizmalar, toprak ekosisteminin bir parçasıdır ve toprakta bulunan besin maddelerinin döngüsüne katkı sağlarlar.

Toprağın faydaları

İnsanlar da topraktan doğrudan ve dolaylı olarak faydalanır.

Tarım, besin üretimi için toprağın verimliliğine dayanır ve toprak, inşaat ve mühendislik projelerinde temel bir malzeme olarak kullanılır.

Ayrıca toprak, karbon depolama ve suyun temizlenmesi gibi çevresel işlevleri de yerine getirir.

Dolayısıyla toprak, doğal yaşamın devamı için hayati bir öneme sahiptir ve insanlarla doğal çevre arasında güçlü bir bağlantı oluşturur.

Yaşam kaynağımız olan toprağı yeterince tanımıyoruz. Toprak öyle kompleks ve mükemmel bir eser ki bünyesine aldığı her tohumun özüne uygun ürün verir.

Topraktaki mineraller

Her bitki yaklaşık olarak topraktan aynı maddeleri yani Azot(N), Fosfor(P), Potasyum(K), Bakır(Cu), Alüminyum(Al), Kükürt(S), Demir(Fe), Mangan(Mn), Bor( B), Molibden(Mo) alsa da toprak salatalık, domates, ay çiçeği, erik, armut, üzüm, pamuk, buğday gibi yapı ve tat bakımından birbirine benzemeyen ürünleri ortaya çıkarır.

Bunu sağlayan, toprakta yaşayan binlerce farklı mikroorganizma, böcek, bitki ve bunların etkileşimleridir.

Mükemmel bir ilişkiler ve iletişim ağıdır toprak.

Hele ki sağlıklı bir turba yani torf toprağı ya da organik olarak zengin yeşillikler içinde bir çayır toprağı ise...

Toprak bozuldukça bu ilişkiler ve iletişim ağında da çözülmeler olmaktadır. Kurak bir bölgedeki toprak çoraktır, üzerinde bitki yetişmez. Un gibidir. Granüllerini bir arada tutan mikroorganizma, miselyum, böcek, bitki, ağaç vb kök salgıları olmadığı için dağılmış haldedir.

Ekosistem çoklukla var olur. Çokluğun oluşturduğu ahenk, düzen ve uyumun olduğu ortamda toprak sağlıklı olur ve ürün verir. Bir orman ekosisteminde bulunan ağaçlar, kuşlar, böcekler, solucanlar, omurgalı-omurgasız orman hayvanları, yerüstü kaplayıcı bitkiler, ağaçları kaplayıcı bitkiler, miselyum ağının oluşturduğu mantar çeşitleri vb. ve tüm bunların artıkları hem birbirini besleyen hem de yaşamlarını destekleyen bir hayat formu oluşturur. Bütünden eksilen her birim ormanın zayıflamasına sebep olur.

Toprağı neden sevmeliyiz?

Toprağı sevmeliyiz çünkü toprak yaşamın temel kaynaklarından biridir.

Besin kaynağı: Toprak, bitkilerin büyümesi ve beslenmesi için gerekli olan besin maddelerini içerir. Bu sayede toprak gıda üretimi için temel bir kaynaktır.

Doğal denge: Toprak, birçok canlının yaşam alanıdır ve toprak ekosisteminin bir parçasıdır. Toprakta bulunan organizmalar, doğal dengeyi korur ve biyoçeşitliliği destekler.

Su tutma ve temizleme: Toprak, suyun tutulmasına ve filtrelenmesine yardımcı olur. Bu sayede toprak, sellerin önlenmesi ve su kaynaklarının korunması için önemlidir.

Karbon depolama: Toprak, karbon depolama konusunda önemli bir rol oynar. Karbonun toprakta depolanması, atmosferdeki karbondioksit seviyelerini dengeler.

Doğal kaynaklar: Toprak, mineral ve hammaddelerin kaynağıdır ve inşaat malzemeleri gibi birçok alanda kullanılır.

Bu ve benzeri sebeplerle toprağın değerini bilmeli ve korunmasına önem vermeliyiz. Toprağın sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve korunması hem insanların hem de doğal çevrenin refahı ve doğal dengesi için önemlidir.

­ÇEKUD

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Sağlık, Sıhhat, Afiyet
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Sağlık, Sıhhat, Afiyet
Sağlık, Sıhhat, Afiyet Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close