Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi’miz Mahmud Es’ad Coşan, doğumlarının hicri 89. yıl dönümünde Gelibolu Azebler Namazgâhı’nda, DOĞUŞ AZEBLER İşrak İbadeti Buluşması ile yâd edildi.
13 Safer 1446 / 17 Ağustos 2024 Cumartesi günü Gelibolu Azebler Namazgâhı’nda gerçekleşen program, Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen davetlilerle geniş bir katılıma sahne oldu. Büyük bir heyecanla programı bekleyen katılımcılar, 06.00’da başlayacağı duyurulan buluşmaya saatler öncesinden iştirak etti. Katılımcılar, saat 03.00 itibariyle, güvenlik tedbirleri eşliğinde alana kabul edildi.
Buluşma, sabah ezanı ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Tarihi önem taşıyan anlamlı bir mekânda binlerce kişinin aynı anda eda ettiği sabah namazının ardından mahfel sürmesi okunarak tesbihatlar yapıldı. İşrak namazı ile devam eden buluşma, katılımcılara ikramlar sunularak tamamlandı.
Gelibolu ve Azebler Namazgâhı'nın özel önemi
Günün ve mekânın anlamına binaen yapılan konuşmada, Gelibolu'nun tercih edilmesinin, bölgenin manevi ve tarihi öneminden kaynaklandığı belirtildi.
Konuşmada, “İbadet ve dualarımızı burada yapıyoruz, çünkü Çanakkale, Hocamızın doğduğu vilayet. Çanakkale'de bu güzide mekânı seçmemiz de Gelibolu’nun ve bu Namazgâhın İslam güneşinin Balkanlar üzerine doğduğu yer olmasından kaynaklanıyor.
Bu doğuşa hizmet eden Gelibolu’nun Yazıcıoğlu Kardeşler gibi Hakkı ayakta tutan âlimleri ve Hakk için gaza ruhuyla süslenmiş yiğit halkı, günümüze de ışık tutan özellikleri ile yâd edilmelidir.
Gelibolu halkı 1400’lü yıllarda memleketlerini ve rahatlarını bırakıp bu serhad boyuna server olmaya gelmiş, ömürlerini gazaya adayarak, ebedî hayatlar mahvolmasın diye mücadeleyi hiç bırakmadan hem beldeleri hem gönülleri imar etmiş, nihayetinde muzaffer olmuş bir alperenler ordusudur.
Bu mübarek halkın güzîde eşrafından Yazıcıoğlu Ahmed ve Mehmed kardeşler kendilerini çok iyi yetiştirmiş, yüksek şahsiyetlerdir. Aşkla yazdıkları eserleri, aşkla kabul görmüş; yüzyıllarca padişahlarca ayakta dinlenmiş, en ücra köy odalarında ezbere okunmuş ve Anadolu’da Peygamber sevgisini mayalamıştır.” mesajları paylaşıldı.
Yazıcıoğlu Kardeşler de bu programla yâd edildi
Bulundukları zamanın önemli isimlerinden olan ve Gelibolu’da yaşamış; hayat tarzlarının yanı sıra Muhammediyye ve Envâru’l-Âşıkîn isimli eserleri ile gelecek yüzyıllara damga vurmuş iki yiğit kardeş: Yazıcıoğlu Muhammed ve Ahmed-i Bîcân Efendiler de bu buluşma ile yâd edildi.
Azebler Namazgâhı yakınında kabri olan Yazıcıoğlu Muhammed Efendi'nin kaleme aldığı Muhammediyye eseri, Peygamber Efendimiz' in (SAS.) bedeni vasıflarını, yüce ahlakını anlatan Hilye-i Şerif'in manzum bir esere dönüşmüş hali olarak da özel bir anlam taşıyor.
Bu bağlamda, Muhammediyye ve Envâru’l-Âşıkîn eserlerinden yapılan seçkilere, alandaki özel detaylarda yer verilerek bu kıymetli mirasın yeniden hatırlanması hedeflendi.
Katılımcılar unutulmaz hatıralarla alandan ayrıldı
Binlerce kişinin Azebler Namazgâhı’nda bir araya gelerek huşû içinde ibadet ettiği DOĞUŞ AZEBLER İşrak İbadeti Buluşması, işrak namazı ve tesbihatlarla son buldu.
Bu anlamlı buluşmanın güzel bir nişanesi olarak katılımcılara, geleceğin ormanlarını oluşturacak tohum topları ve program için özenle hazırlanan düğün çorbası ile şerbet ikram edildi.
Program, “Türlü fedakarlıklar yaparak burada olmayı tercih edip, Özbekistan'dan, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek Azebler Namazgâhını coşku, sevgi ve samimiyetle dolduran, güzel niyetlerle Kur'an-ı Kerim hatimleri, çeşitli tehlil ve tesbihleri okuyup dua eden ve gönüllü olarak organizasyonda görev alan bütün dostlarımıza teşekkür ediyoruz.” ifadeleriyle tamamlandı.