İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:54 Güneş07:19 Öğle12:53 İkindi15:49 Akşam18:19 Yatsı19:39
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %78
Türkçe
20 Rebi'ül-ahir 1446 23 Ekim 2024 Çarşamba
20 Rebi'ül-ahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:54 07:19 07:57 12:53 15:49 18:19 19:39
Giriş Yap

Gölyazı; Uluabat Gölü’nün Eşsiz Yarımada Köyü

19.09.2024    |

Gölyazı, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı olup, şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki bu yarımada köyü,  Marmara Bölgesi'nin güneyinde, Uluabat Gölü'nün kıyısında yer alıyor. Uluabat Gölü’nün kuzeydoğu kıyısına kurulu olan bu köy, gölün sunduğu eşsiz manzaralar ve doğal güzelliklerle çevreleniyor. 

 

Gölyazı’ya Nasıl Gidilir?

Gölyazı’ya ulaşım oldukça kolaydır. Bursa şehir merkezinden Gölyazı’ya gitmek isteyenler için birkaç seçenek bulunuyor. Özel araçla ulaşım sağlayacaklar için Bursa-İzmir otoyolu üzerinden 40 dakikalık bir sürüşle köye ulaşmak mümkün. Aynı zamanda Bursa’dan kalkan şehir içi otobüslerle de Gölyazı’ya düzenli seferler yapılmaktadır. Toplu taşıma kullanacak ziyaretçiler için, Bursa Terminali'nden ya da Nilüfer ilçesinden hareket eden otobüsleri tercih edilebilir. Özellikle hafta sonları günübirlik ziyaretler için tercih edilen Gölyazı, sakinliğiyle şehre yakın bir kaçış noktası sunar.

 

Göl Kenarına Sakin ve Huzurlu Bir Kaçış

Bursa’nın en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Uluabat Gölü ya da eski adıyla Apolyont, çok eski bir göl köyü olarak biliniyor. Uluabat,  tektonik bir çöküntü sonucu oluşmuş, 156 kilometrekare büyüklüğündeki, derinliği 10 metreyi geçmeyen sığ bir göl. Göl çevresinde zeytinlikler ve tarım arazileri bulunur ve köy, hem doğa hem de tarih ile iç içe bir yerleşim sunuyor.

Göçmen kuşların önemli geçiş yollarından biri olan Gölyazı, bahar aylarında alacabalıkçıl, kaşıkçıl, patka, gecebalıkçılı, çeltikçi, sakarmeke ve kızılgerdan gibi nadir görülen kuş türlerinin pek çoğuna ev sahipliği yapıyor. Uluabat Gölü içinde barındırdığı balık türleri ve su canlılarıyla da önem kazanıyor. Tarih kokan bu köyde gözünüzün gördüğü tüm kıyılarda rengârenk sandallar yer alıyor. Balıkçılıkla uğraşan kadınlarıyla ünlü olan Gölyazı’da neredeyse her üç evden birinde  sandal olması, balıkçılığın önemli bir geçim kaynağı olduğunu gösteriyor. 

Doğal ve Tarihi Zenginlikler Bir Arada

1920’li yıllara kadar küçük bir Rum köyü olan Gölyazı’nın kuruluşu, 2 bin 500 yıl öncesine uzanıyor. Şimdiki yerleşimi çevreleyen, 800 metre uzunluğundaki antik surlarda, Helenistik kapı ve kule kalıntılarına rastlamak mümkün. Roma döneminden kalma 4 bin kişilik antik tiyatro, güney yamaçtaki Zambaktepe’de; antik su kemeri ve mezar yapıları, Deliktaş mevkiinde yer alıyor. Bölgedeki kazılarda ortaya çıkarılmış antik yapı parçaları, heykel ve sikkeler Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. 

Gölyazı’da gezilecek yerler arasında doğal ve tarihi güzellikler iç içe geçmiş durumda. Köyün simgelerinden biri olan Ağlayan Çınar, 750 yıllık geçmişiyle görenleri hayran bırakıyor. Efsanelere konu olan bu devasa ağaç, huzur verici göl manzarasıyla birlikte ziyaretçilerin uğrak noktası. Gölyazı’ya gelmişken Gölyazı Yarımadası boyunca yürüyüş yapabilir, tarihi dokuyu keşfederken gölde sandal turu yaparak gün batımının tadı çıkarılabilir. 

Hem doğa yürüyüşleri hem de tarih gezileri yapılabilen Gölyazı, şehir hayatının yoğun temposundan uzaklaşmak isteyen, sakinliği ve huzuru arayan ziyaretçiler için ideal bir rota. 

 

 

 

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2 Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close