Sosyal medya ve telefonların yaygınlık kazanmasıyla ekran başında geçen zamanın artması, kontrolsüz şekilde internet ortamında vakit geçiren çocuk ve gençlere yönelik riskleri yeniden gündeme taşıdı.
Nüfusun büyük bir çoğunluğu ve özellikle çocuk ve gençlerin ekran başında geçirdiği uzun süreler manipülasyon, dijital zorbalık, dezenformasyon, nefret söylemi, uygunsuz içerikler, mahremiyetin ihlali, dolandırıcılık ve siber güvenliğe dair endişeleri artırarak ülkeleri farklı gerekçelerle telefonlara ve sosyal medya platformlarına yönelik düzenleme, kısıtlama ve yasaklar getirmesine yol açtı.
Avrupa'da çok sayıda siyasetçi sosyal medya yaşının 15 ya da 16 ile kısıtlanmasını önerirken, platformların kendi koydukları 13 yaş sınırının da gerektiği gibi uygulamadığını savunuyor.
Yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nde 42 eyaletin başsavcısı, Kongre'den sosyal medya platformlarının çocukların ruh sağlığına etkisi hakkında bu platformlara uyarı koyulması çağrısında bulundu.
Geçen hafta Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, sosyal medyanın çocukları gerçek hayattan, ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaştırdığını ifade ederek, yıl sonuna kadar sosyal medya platformlarına yaş sınırı getirmek için bir yasa tasarısı sunmayı planladıklarını ve yasanın uygulanacağı yaş grubu üzerinde fikir alışverişlerinin sürdüğünü söyledi.
AB ülkeleri de ekran bağımlılığı ve siber zorbalıkla mücadele amacıyla okullarda telefonlara kullanım yasağı getiriyor. İtalya, Fransa, Hollanda, Yunanistan, İrlanda okullarda telefon kullanımını yasaklayan ya da yasaklamayı planlayan ülkeler arasında.
Hollanda'nın ardından birçok Avrupa ülkesi okullarda telefon kullanımına karşı yasak getirmeye başladı.
Fransa'da birçok ortaokul yasakları test ederken, Belçika'nın Fransızca konuşulan ilkokulları kendi yasaklarını uygulamaya başladı.
Macaristan, okullarda telefonları toplama zorunluluğu getirdi, İtalya ve Yunanistan ise sınıflarda telefon kullanımını yasaklayan daha yumuşak yaklaşımlar benimsedi.
Almanya, Polonya, Danimarka, Portekiz, Hırvatistan'da da okullar kendi uygulamalarına sahip. Ancak bu ülkelerde, okullar kendi tesislerinde telefon kullanımını sınırlamak için önlemler alıyor. Danimarka'da okulların yaklaşık yüzde 90'ının cep telefonu kullanımını yasakladığı biliniyor.
Türkiye’de ise, okullarda telefon kullanımına ilişkin genelgeyle okullarda telefon kullanımını yasaklamıştı. Genelgeyle, telefon kullanımının öğrencilerin dikkatini dağıttığına ve eğitim öğretim sürecinin olumsuz etkilendiğine işaret ediliyor.
AA