İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle12:54 İkindi15:55 Akşam18:27 Yatsı19:46 İmsak05:49 Güneş07:13 İşrak07:51
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %72
Türkçe
15 Rebi'ül-ahir 1446 18 Ekim 2024 Cuma
15 Rebi'ül-ahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:49 07:13 07:51 12:54 15:55 18:27 19:46
Giriş Yap

10 maddede mevsimsel beslenmenin önemi

Özel Haber
Özel Haber
18.10.2024    |

Beslenme günlük döngünün bir parçası. Doğru beslenmenin ise birden fazla yolu var: Çocuk beslenmesi, ergen beslenmesi, gebe, yaşlı, sporcu veyahut hastalıklarda beslenme gibi.

Her beslenme modelinin içinde kişinin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış beslenme listelerinde mevsimine uygun sebze ve meyveler var. Fakat günümüzde zaman kavramının ortadan kalktığı yeni nesil tarım teknolojileri sayesinde her mevsimde her sebze meyvenin görüldüğü bir dönemdeyiz.

Bununla beraber tarımdan uzak yaşam tarzı ve insanların daha çok büyük şehirlerde yaşıyor olmasıyla hangi mevsimde hangi besinler var, yeterince bilinmiyor. Mevsiminde beslenme ya da her besine ulaşabiliyorken neden daha kısıtlı tercih yapılması gerektiği konusunda yeterince bilgi sahibi olunmalı ve bu konuda bilinçli olma hali önemsenmeli.

Diyetisyen Kübra Kızıltaş; mevsimsel beslenmenin neden bu kadar önemli olduğunu şöyle özetliyor:

1. Toprakta doğal sürecinde yetişen meyve ve sebzeleri tercih ederek doğal tarıma destek olunmalı.

2. Mevsimi dışında yetişmesi ve büyümesi istenen sebze ve meyvelere yapılan katkılar ve ilaçlamalar besinin fayda veren halini etkilemekte aynı zamanda bu çeşitli katkılara da maruz kalınmakta.

3. Mevsimi dışında yetiştirilen sebze ve meyvelerin vitamin ve mineral içerikleri daha düşüktür.

4. Vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilmek açısından da her mevsimde kendi koşullarına göre yetişen besinleri tercih etmek oldukça önemli. Yazın sıcak günlerde daha sulu ve vücudu serinleten gıdalar örneğin karpuz, üzüm, salatalık, kabak üzüm gibi, kışın ise bağışıklığı güçlendiren lahana, turp gibi besinler, narenciyeler yetişmekte.

5. Mevsiminde tüketilen balıklar da omega 3 ihtiyacını karşılamak adına önemli.

6. Mevsimi dışında beslenme daha uzun mesafe taşımacılığa neden olduğundan ilave maliyetler doğurur. Daha fazla taşımacılık daha fazla yakıt tüketimi olduğu için daha yüksek çevresel tahribat meydana gelir.

7. Yerel besinleri tercih etmek hem daha ekonomik hem de devamlılığı mümkündür.

8. Mevsiminde beslenme aynı zamanda ekonomik sürdürülebilirlik ve çevresel sürdürülebilirliğe hizmet etmekte.

9. Çevremizdekilerle mevsimsel beslenmenin önemini konuşabilir arz talep ilişkisini şekillendirmeye destek olabiliriz.

10. Pazardan sebze meyve alışverişi yapmak hem daha az maliyetli hem de doğal döngüde yetiştiği için daha lezzetli olacaktır.

Neler yapabiliriz?

Bulunduğumuz mevsimde hangi sebze meyveler olduğunu araştırmak, bunları temin etmek ve haftalık beslenme menülerini mevsim sebzeleri ile hazırlamakla başlayabiliriz.

İnsanoğluna ikram edilen çeşit çeşit yiyecekleri şükrün bir gereği olarak kendi zamanında tüketmeye özen göstererek sorumluluk bilinci ile bedenimize ve çevreye daha faydalı olabiliriz.

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Güne Merhaba
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Güne Merhaba
Güne Merhaba Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close