Sonbaharda hava sıcaklığındaki düşüş, kalbin yükünü artırıyor.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ufuk Gürkan, sert rüzgârlı havalara karşı kalp hastaları, kardiyovasküler risk taşıyan hipertansiyon, diyabet veya obezite sorunu olanların önlem alması gerektiğini söyledi.
Öneriler şöyle:
Vücut ısısını koruyun
Sert rüzgârlı havalar göğüs bölgesinde ısı kaybını artıracağı için koroner spazm, kalp krizi riskini yükseltebiliyor. Kalp sağlığınız için aşırı rüzgârlı havalarda sokağa çıkmayın.
Rüzgârda spor yapmayın
Haftanın en az 4 günü yapacağınız 30 dakikalık tempolu yürüyüş, kalp krizi riskini azaltıyor. Ancak soğuk ve rüzgarlı havalarda yürüyüş için kapalı mekanları tercih edin.
Sabahları yürümeyin
Koroner damarların sabah saatlerinde elastikiyet özelliğinin az olması nedeniyle sabah erken yapılan yürüyüşler, göğüs ağrısı ve nefes darlığı dahası kalp krizini tetikleyebiliyor.
Yemek sonrası egzersize dikkat
Kalp damar hastalığında koroner kan akımının az olması nedeniyle ağır yemek sonrasında yapılan egzersizler kalp krizi riskini artırabiliyor. En az 3-4 saat sonra yapın.
Ağır eşya taşımayın
Soğukla kalbin iş yükü arttığı için soğuk havalarda ağır eşya ve yük taşımayın, dik yokuşlu yolları kullanmamaya da özen gösterin.
Sonbahara uygun beslenin
Düşük kalorili meyve ve sebzeleri bolca barındıran öğünlerle beslenmeye önem verin. Karbonhidrattan görece fakir, doymamış yağ asitlerini içeren yiyecekleri tüketin.
Enfeksiyonlara karşı korunun
Soğuk havalarla birlikte vücudumuzun direnci düşüyor ve grip ile Kovid-19 gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskimiz artıyor.
D vitaminini unutmayın
Araştırmalar, D vitamini eksikliğinin koroner kalp hastalığı riskini anlamlı olarak artırdığını gösteriyor. Gıdalarla D vitamini takviyesi yapmanız oldukça önem taşıyor.
Hava kirliliğine dikkat
Hava kirliliği kalp damar tıkanıklarını, hipertansif ataklar ile kalp yetersizliği ataklarını artırdığı bilimsel olarak kanıtlandı. Bu havalara dikkat edilmeli.
Milliyet