Siber devriye geçen yıl çeşitli suçlarla bağlantılı 120 bin 926 sosyal medya hesabı yakaladı.
Sanal dünyada işlenen suçların artan çeşitliliği ve sayısı, internet kullanımının yaygınlaşması, dijital ortamda güvenliğin sağlanması için yeni önlemler alınmasını kaçınılmaz hale getirdi. Bu kapsamda, suç ve suçlularla mücadele için kapsamlı bir takip ve denetim sistemi geliştirilmesi önem kazandı.
Siber devriyeler, sosyal medya platformlarında anahtar kelimeler, semboller ve şüpheli hesapları izliyor, çevrimiçi platformları, şifreli mesajlaşma ağlarını ve karanlık ağlardaki suç faaliyetlerini takip ediyor.
Ekiplerin 1 Ocak 2024-31 Aralık 2024 tarihleri arasında siber ortamda yürüttüğü denetimlerde 1524 kaçakçılık vakası ve 101 göçmen kaçakçılığı durumu ortaya çıkarıldı.
2024’te sosyal medya hesaplarından en fazla işlenen suçlar şöyle:
* Yapay zekâ teknolojilerinin kötüye kullanımıyla ‘deepfake’ içerikler, sahte ses ve görüntü kayıtlarıyla dolandırıcılık girişimleri arttı.
* Alışveriş sitelerindeki sahte yorum ve beğenilerle ürünlerin ön plana çıkarılması da dolandırıcılık yöntemleri arasında yer aldı.
* Sosyal medya platformlarında ‘mavi tık’, ‘takipten çıkaranları görme’ gibi vaatlerle hesap bilgileri çalındı ve bu hesaplar üzerinden dolandırıcılık, siber zorbalık gibi çeşitli suçlar işlendi.
Hürriyet