Sûre adını 68. ayetteki bal arısı anlamına gelen “nahl” kelimesinden almaktadır. Ayette bilginin balarısının içgüdüsüne Allah tarafından yüklendiği, arının hayatı boyunca yapacaklarını ilahi bir sevkle/yüklemeyle gerçekleştirdiği anlatılır ve insanlara balarısı üzerinden ders verilir.
Kur’ân-ı Kerîm’de adını hayvanlardan almakta olan 5 sûre bulunmaktadır. Bunlar; inek anlamına gelen Bakara, karınca anlamına gelen Neml, örümcek anlamına gelen Ankebut, bal arısı anlamına gelen Nahl ve Fil Sûreleridir.
Nahl Sûresi Mekke döneminin sonlarında indirilmiştir.
Sûre, dikkat çekici bir girişle başlar ve: “Allah’ın (kıyamet ve azapla ilgili) emri geldi” der…
“Artık onu çabuklaştırmak istemeyin. O, (müşriklerin) eş tuttukları şeylerden münezzeh (tamamen uzak) ve yücedir.”
Nahl Sûresi'nde geçen konular nelerdir?
Sûrenin devamında Allah’ın insana verdiği nimetler sayılır: İnsanın bir damla sudan yaratıldığı; faydalanması için emrine verilen hayvanlar; yaratılanların faydalanması, büyümesi için gökten indirilen su; hizmetine/istifadesine sunulan ay ve güneş; yine faydasına sunulan denizler, dağlar, yolunu bulsun diye ırmaklar, yollar, yıldızlar…
Ve bütün bunların ardından şu ayet gelir:
“Hiç yaratan (Allah), yaratmayan gibi midir? Hâlâ (aklınızı kullanıp) ibret almayacak mısınız?”
Ve hemen devamında kulluğunu, acziyetini hatırlatarak Yaratıcının bağışlayıcılığına vurguyla gelen ayet şunları söyler:
“Eğer Allah’ın nimetini saymaya kalkışsanız onu sayamazsınız. Şüphesiz Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.”
Nahl Sûresinde; kâinatın insanlığı Allah’a kulluğa yöneltmesi, gururun insanı saptırması, kötülerin tuzaklarının ters yüz olacağı, inanmayanlara cezanın ummadıkları yerden gelişi, maddî mânevî bütün nimetleri verenin Allah olduğu, Allah’ın bal arısına vahyetmesi, Peygamberlerin inkârcılar aleyhine şahitlik edeceği, davranış ve antlaşmalarda doğruluk, dünyevî zevklerin geçiciliği, nefsine hâkim olup doğruluk üzere yaşanması gerektiği anlatılmaktadır.
Sûre, Peygamber Efendimiz’i ona inanmayanlara, tuzak kuranlara karşı teselli eden ayetlerle biter:
“(Resûlüm!) Sabret; senin sabrın da ancak Allah(’ın yardımı) iledir. (Yüz çevirmelerinden dolayı) onlara üzülme, kurdukları tuzak dolayısıyla da (endişelenip) sıkıntıya düşme!
Çünkü Allah, saygıyla emirlerine uygun yaşayan/günahlardan sakınan ve iyilik yapanlarla beraberdir.”
Nahl Sûesi okuyuş örnekleri:
Maher Al Muaiqly
Mishary Rashid al Afasy