Gençlerin sosyal medyayı yoğun şekilde kullanmasının ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan uzmanlar, bunu önlemek için ailelerin çocuklarıyla iletişimi ve kendi teknoloji kullanımlarını gözden geçirmeleri gerektiğini belirtiyor.
Yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelen teknolojik cihazların gün boyunca yoğun ve kontrolsüz şekilde kullanılması, dijital bağımlılık tehlikesini de beraberinde getiriyor. Teknolojinin kontrolsüz kullanımı her yaşta kendini gösterirken, birçok kişi bağımlı olduğunun farkına varmadan hayatına devam ediyor.
Uzmanlar, özellikle çocuklar ve gençler arasında giderek yaygınlaşan dijital bağımlılığın ciddiye alınması gerektiğini vurguluyor.
Dr. Eren Murat Dinçer, dijital cihazların, platformların veya uygulamaların aşırı kullanılması sonucu, kişinin zihinsel, fiziksel ve sosyal iyilik hali üzerinde olumsuz etkiler meydana geldiğini ve bunun teknoloji bağımlılığı olduğunu belirtti.
Farklı türleri var
Teknoloji bağımlılığının genel bir adlandırma olduğunu belirten Dinçer, mobil cihaz kullanımı, oyun, sosyal medya, alışveriş noktasında aşırıya kaçan durumların da bağımlılık olduğunu aktardı.

Dinçer, kişinin teknolojiyi kullanımda kontrolü kaybetmesi, teknolojinin kişinin hayatının merkezine gelmesi, okul, iş, aile ve ilişkilerini olumsuz etkilemeye başlamasının, ortada bir problemin var olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Dopamin etkisi yapıyor
"Sonsuz kaydırma, bildirimler ve ödüller, beğeniler gibi özellikler beynin ödül sistemini harekete geçirerek dopamin salgılar ve tekrarlayan davranışları güçlendirir. Son olarak teknoloji, stres, kaygı veya diğer olumsuz duygulardan bir kaçış görevi görebilir. Genç bireyler bir başa çıkma mekanizması olarak dijital aktivitelere yönelebilir ve bu da bağımlılığa kadar tırmanabilir." diye konuştu.
Diğer yandan yoğun kullanımla uyku düzeni bozuluyor, dikkat süreleri kısalıyor ve genel psikolojik iyilik hali düşüyor. Sosyal medya ayrıca gerçek dışı, filtrelenmiş içeriklerle dolu olduğu için gençler kendilerini sürekli başkalarıyla kıyaslayabiliyor. Bu da benlik saygısında düşüşe ve yetersizlik hissine yol açabiliyor. Yani ekran başında geçirilen zaman sadece zaman kaybı değil, aynı zamanda duygusal olarak da yıpratıcı olabiliyor."
Önce ebeveynler örnek olmalı
Dinçer, ebeveynlerin çocuklarını bu bağımlılıktan korumaları için öncelikle kendi teknoloji kullanımlarını gözden geçirmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Sınırsız şekilde sosyal medya, oyun ve bütün akşam süren televizyon dizileriyle vakit geçiren bir ebeveynin kendisi, bu konuda model olabilecek, sınır koyabilecek bir konumda olmayacaktır." ifadesini kullandı.
Ailelerin, çocuklarıyla iyi bir iletişim kurması gerektiğini kaydeden Dinçer, ebeveynlerin teknolojiyi direkt kötülemek yerine bu mecraları iyi tanıması, oyunları, sosyal medya platformlarını ve bunlarla ilgili gizlilik ve kısıtlamalar gibi ince ayarları iyi bilmesi gerektiğini dile getirdi.
AA