İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:47 Yatsı22:38 İmsak03:29 Güneş05:29 İşrak06:14 Öğle13:13 İkindi17:13
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 28°C Nem %51
Türkçe
6 Muharrem 1447 1 Temmuz 2025 Salı
6 Muharrem 1447
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
03:29 05:29 06:14 13:13 17:13 20:47 22:38
Giriş Yap

Daha iyi yaşlılık için 7 öneri

01.07.2025    |

Türkiye hızla yaşlanıyor. Doğurganlık oranları düşüyor, yaşam süresi uzuyor, 65 yaş üstü nüfus toplam nüfus içindeki payını her yıl biraz daha artırıyor. Bu demografik dönüşüm yalnızca geleceğe dair bir öngörü değil artık bugünün çok somut bir gerçeği. Yaşlanma, artık sadece bireysel bir durum değil, sağlık sistemlerinden sosyal güvenliğe, şehir planlamasından konut politikalarına kadar her alanı yeniden düşünmemizi gerektiren büyük bir toplumsal başlık haline gelmiş durumda. Tam da bu noktada yanıtlanması gereken sorular çoğaldı:

Sağlıklı bir yaşam gerçekten mümkün mü? Uzun yaşamak kadar, sağlıklı yaş almak da mümkün mü? Hangi alışkanlıklar bizi ileri yaşlarda da zinde tutar? Ne yemeli, nasıl yaşamalı, nelere dikkat etmeli? Fiziksel sağlığı korumanın yanı sıra ruhsal dengeyi, sosyal bağları ve yaşam kalitesini sürdürmek için neler yapılmalı? Yaşlılığa bireysel olarak nasıl hazırlanmalı? Toplum ne yapmalı? Tüm bu soruların yanıtlarını, Prof. Dr. İsmail Tufan anlattı.


1- Akdeniz diyeti

Sağlıklı yaşlanmanın yolunun sofradan geçtiğini anlatan Prof. Dr. Tufan şu öneride bulunuyor: “Beslenme, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biri. Dengeli ve doğal beslenme yalnızca yaşam süresini uzatmakla kalmıyor aynı zamanda birçok kronik hastalığın da önüne geçiyor. Özellikle Akdeniz usulü beslenme, zeytinyağı, sebze, meyve, balık ve tam tahılları merkezine alan yapısıyla öne çıkıyor. Bu beslenme biçiminin kalp-damar hastalıkları, diyabet ve obezite riskini düşürüyor, hücresel yaşlanmayı yavaşlatarak genel sağlığı destekliyor.”


2- 150 dakika egzersiz

Hareketsiz yaşamın yaşlanmayı hızlandırdığını vurgulayan Prof. Dr. Tufan, “Bedensel aktivite, uzun ve sağlıklı ömrün vazgeçilmezlerinden. Araştırmalar, haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapan bireylerin daha uzun yaşadığını, yaşlılıkta ise daha az kronik hastalıkla karşılaştığını ortaya koyuyor. Egzersizle dolaşım sistemi hızlanıyor, oksijen hücrelere daha kolay taşınıyor. Ağırlık ve direnç egzersizler de düşme riskini azaltıyor” diyor.


3- Kaliteli uyku

Uyku kalitesine de özel bir parantez açan Tufan, şöyle diyor: “Yetersiz uyku; zihinsel yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve kronik hastalıklara yol açabiliyor. Yetişkinlerin günde 7-8 saat kaliteli uyku uyumalı. Teknolojik cihazları yatmadan önce kullanmamak, uyku hijyenine dikkat etmek sürecin sağlıklı işlemesi için önemli.”


4- Temiz bir çevre

Prof. Dr. Tufan şunları aktardı: “Temiz bir çevrede yaşamak, sağlıklı bir ömür için vazgeçilmezdir. Hava kirliliği, kirli su ve toksik maddelere maruz kalmak insan sağlığını doğrudan tehdit ediyor.”


5- Stres yönetimi

Prof. Dr. İsmail Tufan, “Stres, kronikleştiğinde kalp-damar hastalıklarından depresyona kadar pek çok rahatsızlığa zemin hazırlıyor. Derin nefes teknikleri ve doğayla temas, gevşeme yöntemleri günlük yaşamda olmalı. Bu aktiviteler zihinsel dayanıklılığı artırıp, fiziksel sağlığa katkı sunuyor” dedi.


6- Hedefin olmalı

Yaşamda hedef sahibi olmanın da sağlıklı yaşlanmada kilit rol oynadığını ifade eden Tufan şunları dedi: “Yeni hobiler edinmek, gönüllü çalışmalara katılmak uzun ömrün psikolojik temel taşları arasında. Genetik yapı, bazı bireylere avantaj sağlasa da çevresel koşullar ve yaşam tarzı genetik etkileri tersine çevirebilir.”


7- Sosyal bağlar

Prof. Dr. Tufan, sosyal ilişkilerin güçlenmesinin psikolojik dayanıklılığı artırdığını söylüyor: “Aile bağları ve arkadaş çevresi, yaşam doyumunu yükseltirken, izolasyondan uzak bir yaşam da hastalık riskini düşürüyor. Sosyal olarak aktif bireylerde, sağlık sorunları daha az görülüyor.” 

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Sırça Köşk
AKRA CANLI
 / 
Canlı Yayın close icon
AKRA CANLI
Sırça Köşk
Sırça Köşk Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close