Güneş ışınlarının açısının değişmesiyle sonbahar ve kış aylarında D vitamini üretimi azalıyor. Uzmanlar, kapalı alanlarda çalışanlar, çocuklar ve yaşlılarda eksiklik riskinin arttığını vurguluyor.
Gıdalarla alabildiğimiz D vitamini ihtiyacımızın yalnızca yüzde 10-20’sini karşıladığını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Altay, günlük ihtiyacımızın yüzde 80-90’nın ise güneş ışınlarıyla sentezlendiğini belirtti. Altay, sonbahar ve kış dönemlerinde D vitamini eksikliğinin toplum sağlığı için önemli riskler oluşturabileceğinin altını çizdi.
D vitamini eksikliği belirtileri
Eksiklik belirtilerine de değinen Altay, halsizlik, kas güçsüzlüğü, kemik ve kas ağrılarının en sık görülen şikayetler olduğunu söyledi.
Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kapalı alanlarda çalışanların risk altında olduğunu ifade eden Altay, “Uzun süreli eksiklik bağışıklık sistemini zayıflatır, enfeksiyonlara yatkınlığı artırır. Ayrıca kemik erimesi, kırıklar ve iyileşmede gecikmelerle karşılaşabiliyoruz” uyarısında bulundu.
Risk gruplarına dikkat çeken Altay, şu önerilerde bulundu:
“Yaşlılar, obezitesi olanlar, kapalı alanlarda çalışanlar, kemik erimesi bulunanlar, kronik bağırsak ve karaciğer hastaları ile D vitamini metabolizmasını etkileyen ilaç kullananlar mutlaka kontrollerini yaptırmalı. Hekim önerisi dışında gelişigüzel takviye kullanılmamalıdır.”
Prof. Dr. Altay, toplum sağlığını korumak için özellikle risk gruplarında D vitamini ölçümlerinin önemini vurguladı.