İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı22:35 İmsak03:33 Güneş05:31 İşrak06:16 Öğle13:14 İkindi17:13 Akşam20:46
Hava - Hava durumuAçık 27°C Nem %44
Türkçe
22 Muharrem 1448 6 Temmuz 2026 Pazartesi
22 Muharrem 1448
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
03:33 05:31 06:16 13:14 17:13 20:46 22:35
Giriş Yap

Zehirsiz sanılan türler de risk taşıyor

06.07.2026    |

Uzmanlar, doğadan toplanan mantarların güvenli olduğuna dair yaygın inanışın yanlış olduğunu belirterek, zehirli mantarların spor yoluyla zehirsiz türleri de tehlikeli hale getirebildiği uyarısında bulundu. Bu nedenle daha önce defalarca tüketilmiş yabani mantarların bile ciddi zehirlenmelere ve ölüme yol açabileceği ifade ediliyor.

Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, her yıl "Bu mantarı yıllardır yiyoruz, zehirli değildi" diyerek acil servise başvuran çok sayıda hasta gördüklerini söyledi. Çakır, bazı durumlarda zehirli mantar sporlarının yalnızca mantarın bir bölümünü etkileyebildiğini, bu nedenle aynı mantarı tüketen kişilerden sadece birinin zehirlenebildiğini belirtti.

Mantar zehirlenmelerinin ilk belirtileri arasında bulantı, kusma ve ishal yer alırken, bazı türlerin karaciğerde ağır hasara yol açarak karaciğer yetmezliği, organ nakli ihtiyacı ve hatta ölümle sonuçlanabilecek tablolara neden olabildiği vurgulandı. Uzmanlar ayrıca mantarın pişirilmesinin zehri ortadan kaldırmadığının altını çizdi.

Prof. Dr. Çakır, yağışlarla birlikte yabani mantar tüketiminin arttığını ve kültür mantarı dışında hiçbir mantarın güvenli kabul edilmemesi gerektiğini söyledi.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Konferanslar
AKRA CANLI
 / 
Canlı Yayın close icon
AKRA CANLI
Konferanslar
Konferanslar Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close